2015-11-13

Laisvės premija 2015

Į šiemetę Laisvės premiją pretenduoja buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis. Jis nurungė kadenciją baigusį prezidentą Valdą Adamkų.

89-erių V.Adamkus Laisvės premijai buvo nominuotas pirmą kartą, o 83-ejų V.Landsbergis jos laukė jau ne vienus metus, tačiau tik šiemet specialioji Seimo komisija nusprendė siūlyti dešiniųjų patriarchą paskelbti laureatu.

Tačiau nugalėtojui išsiaiškinti prireikė net dviejų slaptų balsavimų. Iš pradžių du iš septynių kandidatų surinko vienodai balsų. Balsuojant antrą kartą šešiais balsais prieš keturis nugalėjo V.Landsbergis.

Šiam komisijos sprendimui dar turės pritarti Seimas. Kol tai neįvyko, V.Landsbergis žinią apie Laisvės premiją vertino santūriai ir neskubėjo džiaugtis.
Lietuvos Respublikos Seimas 2011 m. rugsėjo 15 d. priėmė Lietuvos Respublikos laisvės premijos įstatymą. Pirmoji Laisvės premija buvo paskirta aktyviam kovotojui už laisvę ir demokratiją, žmogaus teisių gynėjui, Rusijos disidentui Sergejui Kovaliovui, antroji Laisvės premija skirta kovotojui už Lietuvos laisvę ir žmogaus teises, aktyviam Lietuvos neginkluoto pasipriešinimo dalyviui, politiniam kaliniui, Lietuvos laisvės lygos įkūrėjui ir vadovui, „45-ių pabaltijiečių memorandumo“ iniciatoriui, pogrindinės spaudos leidėjui Antanui Terleckui, trečioji – kovotojui už Lietuvos laisvę ir žmogaus teises, aktyviam Lietuvos neginkluoto pasipriešinimo dalyviui, politiniam kaliniui, pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronika“ steigėjui, redaktoriui, Tikinčiųjų teisių gynimo katalikų komiteto nariui, arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui, ketvirtoji – Lenkijos visuomenės veikėjui, disidentui, vienam iš „Solidarumo“ lyderių, žurnalistui, eseistui ir politikos publicistui, Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui Adamui Michnikui.

Laisvės premija ir „Laisvės“ statulėlė iškilmingai įteikiamos Laisvės gynėjų dieną* Seime, Kovo 11-osios Akto salėje.

* Sausio 13

Ir dabar manau, kad tie, kas užtaisė Sausio 13-ją, norėjo įvaryti stiprų pleištą tarp lietuvių ir rusų.

Jiems - Senieji Naujieji Metai, mums - kraujas.

O paminklui statyti geriausiai tiko Chatynė.

Litvinenkai nuodyti labiausiai pritiko polonijus.

Lenkijos lėktuvui - Rusijos žemė.

Skaldyk ir valdyk.


Komentarų nėra: