2016-05-12

"Vilniaus duona" kasdieninė

Lantmännen is an agricultural cooperative owned by virtually all active farmers in Sweden. Lantmännen's core mission is to provide members with seed, fertilizer, animal feed and other essential agricultural services.
Lantmännen consists of several small local associations. As of 2008, it was owned by 42,000 Swedish farmers, had approximately 13,500 employees, operated in 19 countries and reported a turnover of kr 3,600,000,000.[1]
Didžiausią duonos kepyklą Baltijos šalyse „Vilniaus duona“ valdanti įmonių grupė „Lantmännen Unibake“ atsisako nesertifikuoto palmių aliejaus naudojimo savo produktuose. Įmonių grupėje nuo 2017 m. įsigalios reikalavimas, kurio „Vilniaus duona“ savo iniciatyva griežtai laikėsi jau ir anksčiau, o nuo šiol naudoti tik sertifikuotą šios rūšies aliejų reikalaus ir iš savo partnerių. Ateityje įmonių grupė taip pat ketina apskritai atsisakyti šio aliejaus.
Apie atnaujintą politiką dėl tvaraus palmių aliejaus naudojimo paskelbusios „Lantmännen Unibake“ įmonių grupės dalis yra kepimo įmonių lyderė Suomijoje ir Baltijos šalyse VAASAN Oy, kuriai priklauso „Vilniaus duona“. Nuo šiol visi VAASAN grupei priklausantys duonos gamintojai turės naudoti tik sertifikuotą, atsakingai išgaunamą ir gaminamą RSPO (Apskritojo stalo diskusijos dėl tvaraus palmių aliejaus, Roundtable on Sustainable Palm Oil) standartus atitinkantį palmių aliejų arba šio aliejaus neturinčius ingredientus.

Iš aliejinių palmių vieno hektaro plote galima išgauti iki 7 tonų aliejaus – tai yra daug daugiau negu išgaunama aliejaus iš tokio paties ploto kukurūzų, sojų ar rapsų.
Kodėl reikėtų vengti palmių aliejaus?

Todėl.

Komentarų nėra: