2016-08-11

Kas turėtų pasikeisti Lietuvoje

Du kartus iš gimtinės emigravęs lietuvis žino, kas turėtų čia pasikeisti.

Kas gi?

1. Deja, pašnekovo pasakojimu, sėkmingai įmonei dirbti pavyko tik vienus metus. Antraisiais – virš įmonės pradėjo kauptis debesys. „Visi matė, kad trinkelių klojimas – geri pinigai. Atsirado vis daugiau žmonių, kurie dirbo „juodai“*, greitai, kad tik pasiimtų pinigus. Kai nuvažiuodavome pas klientus ir pasakydavome, kad su mokesčiais kvadrato kaina tokia ir tokia, žmonės atsisakydavo. Tai mus ir išstūmė iš rinkos“, – skundėsi pašnekovas.

2. Pasiteiravus, kas turėtų pasikeisti Lietuvoje, kad tautiečiai norėtų sugrįžti į namus, Saulius pirmiausia paminėjo stiprias profesines sąjungas. „Pačiam ne kartą teko dalyvauti susitikimuose. Jei darbuotojai nepatenkinti darbo sąlygomis, streikuoja visa šalis. Kiekvieną mėnesį darbuotojas moka mokestį profsąjungai, bet kai vyksta streikai, tai profsąjunga apmoka netektą darbo užmokestį. Profesinės sąjungos čia sugeba tiek padaryti. Man jos – kaip vieningumo simbolis“, – kalbėjo emigrantas.
„Norvegijoje labai daug lietuvių. Labai daug protingų žmonių. Gaila, kad tokie žmonės turi dirbti kitai šaliai, o ne Lietuvai“, – nuoskaudos dėl didelės emigracijos neslepia Saulius.

„Triondelago baltai“ lietuvių bendruomenei Norvegijoje priklausantis vyras teigė šiuo metu galvojantis organizuoti vietos lietuviams mokymus su sėkmingais verslininkais, kad šie tautiečius išmokytų kurti verslą.

„Pats asmeniškai esu atsikandęs verslo kūrimo Lietuvoje – stresas, mokesčiai ir visa kita, todėl perkeliu savo veiklą į Norvegiją, kad žmonės galėtų čia užsidirbti, grįžti į savo šalį ir gyventi oriai“, – teigė jis.

* ,,Gaublys“ gaubia


Komentarų nėra: