2016-08-31

Karwan

Baltų kalbose karvė vadinama skirtingai. Tačiau šaknį *karv- turi ir latvių bei prūsų kalbos, ir dėl to galima būtų rekonstruoti bendrabaltišką *karv-. [Remiamasi latvių toponimais (la. Kar̃vaKarvisKòrva ir kt.) ir prūsų (pr. KarwenCarwanCarwenCarwis ir kt.) toponimais bei kitais sudėtiniais pavadinimais]. Galėjęs būti ir prūsiškas žodis karvei (ar net jaučiui) pavadinti su ta pačia šaknimi.

Kupranugarių pienas savyje turi daug vitaminų (vitamino C yra 3 kartus daugiau nei karvės piene), mineralų bei imunoglobinų.[1]Kupranugarių pienas turi mažiau laktozės lyginant su karvių pienu. Tuo tarpu kaliomagniogeležiesvariomanganonatrio ir cinkoyra daugiau nei karvės piene. Taip pat kupranugarių pienas turtingesnis riebalais ir proteinais.[2]
Karvės ir ožkos piene yra daugiau cholesterolio nei kupranugarių piene.
Kupranugarių pienas laikomas sveikatos šaltiniu. Izraelyje buvo atlikti tyrimai dėl teigiamo kupranugarių pieno poveikio gydant vaikus nuo alergijos. Indijoje toks pienas yra naudojamas medicinojeBeduinai tiki šio pieno gydomosiomis savybėmis.[3]
Kupranugarės pienas aplenkia kitus vitaminų B ir C kiekiu. O geležies turi 10 kartų daugiau, nei mūsų žalmargių. Piene knibžda antikūnių, kurie padeda sergantiems vėžiu, AIDS, hepatitu C. Daug kalbama apie kupranugarių pieno riebumą – iki tokio lygio, kad kupranugarė kikena, pamačiusi mūsų šalyje pardavinėjamą 12 proc. riebumo grietinę. Ne, nėra jis jau toks riebus. Normalus – apie 5 proc. Bet blogųjų riebalų daug mažiau, nei karvės piene. Vakaruose jau ūžiama, kad tokį vertingą produktą reikėtų importuoti.


caravan (n.) 
1580s, from Middle French caravane, from Old French carvanecarevane "caravan" (13c.), or Medieval Latin caravana, picked up during the Crusades from Persian karwan "group of desert travelers" (which Klein connects to Sanskrit karabhah "camel"). Used in English for "vehicle" 17c., especially for a covered cart. Hence, in modern British use (from 1930s), often a rough equivalent of the U.S. mobile home.


Karwan











Komentarų nėra: