2016-09-05

Gorbačiovas - ne tankistas!

2014-05-14
Italijoje sulaikytas asmuo gali būti vienas iš Sausio 13-osios įvykių bylos įtariamųjų, trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

„Remiantis pradiniais duomenimis apie Italijos pareigūnų sulaikytą Rusijos Federacijos pilietį, sulaikytasis gali būti vienas iš įtariamųjų, kuris būdamas karininkas dalyvavo tragiškuose Sausio 13-osios įvykiuose prie Spaudos rūmų ir televizijos bokšto“, - rašoma prokuratūros pranešime. Gavus šią informaciją, Generalinėje prokuratūroje nedelsiant buvo pradėtos tokiais atvejais būtinos tarptautinės teisinės procedūros siekiant užtikrinti, kad pasitvirtinus pradinei informacijai dėl sulaikytojo tapatybės jo perdavimas Lietuvai įvyktų kuo sklandžiau.

Tai būtų jau antras šiemet sulaikomas šios bylos įtariamasis. Pirmas, Rusijos pilietis Jurijus Melis, buvo sulaikytas šių metų kovo 12 dieną Panemunės pasienio kontrolės poste ir šiuo metu yra suimtas.

2016-03-23
J. Melis buvo sulaikytas Lietuvoje 2014 m. kovą už dalyvavimą 1991 metų įvykiuose prie Vilniaus televizijos bokšto. Vyras, prokurorų duomenimis, buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą.

J. Melis, per įvykius buvęs Tarybų Sąjungos kariuomenės leitenantas, teismui tikino įsakymo žudyti žmones negavęs, priešingai, sulaukęs nurodymų, kad veiktų atsargiai, civiliai asmenys nenukentėtų. Kaltinamasis pabrėžęs esąs kariškis, ne politikas, sakė, kad šioje byloje iš kaltinimų matyti, kad dauguma kaltinamųjų - žemesnės grandies karininkai, o ne aukštesnio rango kariškiai, tad jais buvo pasinaudota.

"Dar kartą noriu pakartoti - nebuvau jokių nusikalstamų grupių narys, jokių susitarimų nesutariau, gynybos ministrą mačiau tik nuotraukoje, jokių planų nesudarinėjau ir neturėjau. Aš buvau etatinis kariškis savo šalyje ir nepažeidžiau priesaikos, duotos šios šalies tautai. Buvo gautas konkretus įsakymas vykti į koloną, neturėjau galimybės pasirinkti savo veiksmų ir elgesio pobūdžio. Palaikau teismo ketinimus išnagrinėti šią bylą vadovaujantis baudžiamąja teise, bet, manau, tai sunkiai įmanoma. Savaime tie įvykiai turi politinę reikšmę, politizavimo išvengti nepavyks", - kalbėjo Lietuvoje teisiamas Rusijos pilietis.
Vyriškis teismui, be kita ko, aiškino matąs tam tikras problemas savo gynyboje ir priminė buvusio Socialistinio liaudies fronto lyderio Algirdo Paleckio bylą, kur Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad "negalima turėti kitos nuomonės". Pasak J. Melio, "šis teismo procesas yra egzaminas šaliai, šios šalies teismams, patikrinimui, kaip laikomasi tikrosios demokratijos principų Europoje".

Sausio 13-ji 
buvo 1991 metais.

21 декабря 1991 года главами 11 союзных республик — учредителей СНГ был подписан протокол о возложении командования Вооружёнными силами СССР «до их реформирования» на Министра обороны СССР Маршала авиации Шапошникова Евгения Ивановича[2]. Через 4 дня М. С. Горбачёв (перед уходом в отставку) издал указ «О сложении Президентом СССР полномочий Верховного Главнокомандующего Вооружёнными Силами СССР и упразднении Совета обороны при Президенте СССР», в котором говорилось: «В связи с уходом в отставку с поста Президента СССР слагаю с себя полномочия Верховного Главнокомандующего Вооруженными Силами СССР».

Sausio 13-ąją žuvusio Apolinaro Povilaičio sūnus Robertas Povilaitis.

Jis keletą kartų kreipėsi Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą M. Gorbačiovio atžvilgiu, dėl aplaidaus jo, kaip karinių pajėgų vado, pareigų vykdymo. Tačiau šių metų gegužę prokuratūrą pradėti tyrimą atsisakė.

„Kreipėmės į Generalinę prokuratūrą prašydami suteikti M. Gorbačiovui specialiojo liudytojo statusą ir supratome, kad jo atžvilgiu nėra vykdomas ikiteisminis tyrimas. Prašėme, kad kviestų jį parodymus duoti tiesiogiai, o ne per Rusijos Federaciją.

„Jis buvo kviečiamas per Rusijos Federaciją, o ji atsisakė bendradarbiauti. Generalinė prokuratūra atsisakė kviesti Gorbačiovą liudyti tiesiogiai. Kaip mes vėliau aiškinomės ir teismas mums atsakė, prokuroras gali kviesti, bet neprivalo“, – sakė R. Povilaitis.

Prašymas apklausti buvusį Sovietų Sąjungos lyderį teismui įteiktas gegužę. „Gorbačiovo pavardė minima visuose teismo posėdžiuose. Klausėme, kada bus mūsų prašymas nagrinėjamas. Atsakė, kad bus nagrinėjamas vėlesnėje bylos stadijoje, kaip bus pradėta nukentėjusiųjų apklausa.

Mes turime prašymą kviesti ypatingos reikšmės liudytoją, bet tai užtruks labai ilgai. Tokį veiksmą aš vadinu vilkinimu. Mano nuomone teismas vilkina šį reikalą, tikisi, kad jo nebereiks nagrinėti“, – kalbėjo Apolinaro Povilaičio sūnus.

Jis pripažįsta – tikimybė, kad M. Gorbačiovas atvyks liudyti yra labai maža, tačiau išsiųsti kvietimą yra labai svarbu. „Jei jis neatvyks, tai bus jo atsakomybė. Tačiau jei net nebus kviestas, mes kaip valstybė, nebūsime padarė visko, kas galima“, – sakė sūnus.

Lietuvos Respublikos prokuratūra...

Lietuvos Respublikos prokuratūra 2013 metų Vasario 16-dieną žuvusio mano brolio sūnui 
neleidžia susipažinti su žūties tyrimu.

Lietuvos Respublikos Konstitucija

140 straipsnis
Vyriausiasis valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas yra Respublikos Prezidentas.
Čia ne tankas,
bet viena iš mūsų savaeigių haubicų.

Tik panaši į tanką.

Šiuolaikiniai karai...

Šiuolaikiniai karai vyksta miestuose!


O ar Dalia Grybauskaitė - irgi ne tankistė, kaip ir Michailas Gorbačiovas?
*  Sausio 13-sios perversmininkas "ant TSKP platformos" Valentinas Lazutka štai  prišnekėjo...

Neįdomu būtų nė kiek, jei ne šitokia Lietuvos Respublikos Generalinės prokuratūros pozicija.







Komentarų nėra: