2016-10-19

16 amžiaus raudonų plytų statinys nusigriovimui

Parduodamas 16 amžiaus raudonų plytų statinys nusigriovimui.


Gal "pagražino" Mindaugas, gal tik 17 amžiaus?

Vienuolynas įkurtas 1627 metais, kai jį fundavo vietos dvarininkė Ana Staveckaja. Dvarininkė vienuolynui padovanojo žemės, atidavė Važdėles, malūną Anykščiuose ir žvejybos teisę Rubikių* ežere (vėliau, iki 1864 jis buvo Troškūnų bernardinų vienuolyno nuosavybė).

Vienuolynui buvo suteikta trečioji klasė. Trečiosios klasės vienuolyne privalėjo būti: vienuolyno viršininkas, penki jerovienuoliai, du jerodiakonai, vienas vienuolis ir keturi vienuolyno broliai (broliukai, naujokai). Iš iždo kasmet buvo skiriama 1 540 rublių. Vėliau ši suma buvo padidinta iki 1850 rublių. Jie buvo naudojami vienuolyno priežiūrai, brolijos ir tarnų algoms. Vienuolyno vyresniojo alga kelis kartus viršijo eilinio vienuolio algą. Pinigus vienuolynas gaudavo iš Panevėžio apskrities iždo. Jis iš pradžių priklausė Kijevo metropolitui, nuo 1778 m. – Minsko, 1834 metais – Polocko vyskupystei, nuo 1840 m. – Lietuvos vyskupystei (ji įsteigta 1839 m.,1840 m. balandžio 6 d. pervadinta Lietuvos ir Vilniaus vyskupyste).

Ir t.t....

Surdegio stačiatikių vienuolynas buvo „baltosios dvasininkijos“ trėmimo vieta. Čia 1912 metais savo gyvenimą baigė archimandritas Zosima (tikr. pavardė Dmitrijus Rašinas).
Sinodo įsakymu 1915 m. rugpjūtį vienuoliai evakavosi į Maskvą. Jo išlaikymui pinigai buvo skiriami iki 1917 metų pabaigos.

O ką su juo daryt?

Šiuo metu pagrindiniai vienuolyno statiniai nenaudojami, apleisti.
Parduot,
žinoma!

* Pastatytas iš raudonų, rankų darbo molinių plytų...

Koks sutapimas - Rubikių plytų fabrike**gimiau, mokytojų šeimoje:)

** Raskit Rubikių plytų fabriką.





1 komentaras:

Zenonas rašė...

Kai parduos nusigriovimui seimo rūmus, nesvarbu iš kokių plytų - sudalyvausiu. Koks sutapimas, mačiau, koks stadionas (žiemą čiuožykla) buvo iki pradedant statybas. Gyvenau šalia, be šeimos. O draugelis iš kiemo (saugiai) su ragatke (laidykle) mėtydavo natrio gzbaliukus ant ledo. Ir atbėgdavo žiūrėt, kaip sprogsta. Ai, kokių fokusų galima daryt su natriu!