2017-03-30

Vasario 16-osios tipai

Tai buvo valstybės pareiga, ne kartą esu sakęs, kad Vyriausybė turėjo skirti lėšų vienai ir kitai institucijai, kad būtų atliktos tikslingos Akto paieškos Vokietijoje ir Rusijoje. To niekada nebuvo padaryta, o iš aukščiausių sluoksnių buvo pasiųsta žinia, jog tai privatus istorikų reikalas.

Istorikas:

... buvo dvi strateginės Vasario 16-osios Akto paieškų kryptys: Maskva ir Berlynas. Pačiame Akte aiškiai parašyta, kad jis adresuojamas Rusijos, Vokietijos ir kitų valstybių vyriausybėms. Buvo duomenų, kad 1918 metų vasario 16 dienos pavakarę, apie 17 valandą, daktaras Jurgis Šaulys traukiniu išvyko iš Vilniaus į Kauną ir išvežė vieną iš Vasario 16-osios Akto originalų, kaip dabar paaiškėjo, originalą lietuvių ir vokiečių kalbomis, vokiečių okupacinei administracijai, kuri rezidavo Kaune. Administracija šį dokumentą jau kitą rytą išsiuntė į Berlyną, tad taip dokumentas pateko į vadinamąjį Vokietijos diplomatinį archyvą. Čia labai sėkmingai ir lengvai šį dokumentą ir aptiko profesorius L.Mažylis. Puiku, kad Vytauto Didžiojo universitetas ir dekanas profesorius Šarūnas Liekis parodė iniciatyvą ir kitaip nei kitos aukštosios mokyklos ar institucijos realiai ėmėsi šio dokumento paieškų. Dabar jau aišku, kad nereikėjo įdėti daug energijos ir lėšų, pakako komandiruoti vieną profesorių į archyvą ir jau pirmą dieną Aktas buvo rastas.

– Po žinios apie akto radimą daugelis buvo nustebę, kad beveik šimtmetį dingusiu laikytas dokumentas taip lengvai rastas...

– Vasario 16-osios Aktas tikrai nebuvo ieškomas šimtą metų.
Mokslininkas sakė, kad nebuvo valstybės užsakymų imtis tikslinių akto originalų paieškų, suburti komandą, skyrus finansavimą. Stabdė karti patirtis Tikslinis valstybės užsakymas buvo duotas prieš statant Valdovų rūmus, tuomet suburta komanda archyvuose tikslingai ieškojo su Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės valdovų rezidencija susijusių dokumentų archyvuose.

„Viskas baigėsi tuo, kad šiai komandai priklausę ieškotojai, istorikai, buvo ne kartą kviečiami į prokuratūrą. Po tokios patirties nelabai yra entuziazmo imtis tikslinių paieškų“, – ironiškai pastebėjo A.Nikžentaitis, prisiminęs su Valdovų rūmų projektu kilusius skandalus.

Bent kelios Vasario 16-tosios.












Komentarų nėra: