2017-04-12

Krekenava Lenkijoje


Didžiausia (pagal pardavimo pajamas 2015 m.) Lietuvos mėsos perdirbėja UAB Krekenavos agrofirma galvasopę, kaip dirbti greta stiprėjančios kaimynės, besiglemžiančios vis daugiau ir mūsų rinkos vartotojų, išsprendė kūrybingai.

Jei Mahometas neina pas kalną, kalnas ateis pas Mahometą – nusprendė verslininkai ir sudėliojo strategiją: pagrindiniuose lietuvių apsipirkimo centruose Lenkijoje – Seinuose, Suvalkuose ir galbūt Augustave – bendrovė šiais metais atidarys savo didmeninės prekybos bazes arba parduotuves, iškabins iškabas ir siūlys lietuviams važiuoti ten apsipirkti.

„Mums pigiau produkciją nuvežti į Suvalkus nei į Klaipėdą. Lenkijoje prekybos reguliavimo mechanizmai paprastesni, elektros energija pigesnė, darbo kaštai panašūs kaip ir pas mus. Apskaičiavome, kad dėl kaimynystėje taikomo lengvatinio PVM ir didmeninių kainų į Lenkiją plūstantiems lietuviams šviežią mėsą ir jos gaminius pajėgsime pardavinėti 20–30% pigiau nei Lietuvos prekybos tinkluose. Jau vien dėl mokesčių bazės (lengvatinio 5% PVM) produktai atpigs 16%. Ir greičiausiai net pigiau nei Lenkijos parduotuvėse“, – skaičiuoja Linas Grikšas, Krekenavos agrofirmos generalinis direktorius. Ir priduria, kad Lenkijoje perkantiems lietuviams lietuviška prekė jau pati savaime bus patrauklesnė nei lenkiška. Papildomų investicijų prireiks pastatų nuomai ir rinkodarai.

Jei pavyks sėkmingai įsitvirtinti, p. Grikšas tikisi, kad lietuviškus gaminius atras ir lenkų vartotojai, ir Lenkijos mažmeninės prekybos tinklai. Jis užsimena, kad, sėkmingai įsitvirtinus pasienyje, bus galima pagalvoti ir apie tolesnius žingsnius gilyn į Lenkiją.

Kartu jis sutinka, kad jei situacija aštrės – lietuvių pirkėjų srautai didės, o valdžia nieko nedarys – ir Krekenavos agrofirmai pavyks įsitvirtinti, paskui turėtų atsekti ir kiti gamintojai. Tokiu atveju kyla grėsmė, kad vieną rytą mes visi atsibusime Lenkijoje.

Komentarų nėra: