2017-05-02

Tarptautinė teisė

„Šiandien Vilniaus apygardos teismas gavo pranešimą iš Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos, kad Rusijos Federacijos teisingumo ministerija atsisako teikti teisinę pagalbą dėl dokumentų įteikimo M.S.Gorbačiovui“, - rašoma pranešime spaudai.

Jame nurodoma, kad Maskva atsisakymą motyvavo Lietuvos ir Rusijos sutarties dėl teisinės pagalbos nuostata, kad teisinė pagalba neteikiama, jeigu tai gali pakenkti šalies suverenitetui, saugumui arba prieštarauji pagrindiniams jos įstatymų principams.

Sausio 13-osios bylą nagrinėjanti teisėja Ainora Kornelija Macevičienė šių metų pradžioje pranešė, kad M.Gorbačiovui šaukimą įteikti pavyko įprastu paštu. Tą pačią dieną jis pranešė neketinantis dalyvauti procese.

Prieš penkerius metus Lietuvos prokurorams vykdant ikiteisminį tyrimą, Rusija taip pat neigiamai atsakė į prašymą apklausti M.Gorbačiovą.
Tarptautinė teisė nuolat pagrįsta kompromisu. Ji yra universali, nes jos normos taikytinos visiems tarptautinės teisės subjektams, visoms valstybėms, nepriklausomai nuo jų dydžio, galios, statuso, ideologijos.

Tarptautinė teisė kartais susijusi su Galių pusiausvyros sistema: normas primeta, jų laikytis verčia, taip pat sankcijas taiko ta valstybė, kuri turi didesnę galią.

:)

Komentarų nėra: