2018-03-01

Lietuva = Teisinė NeAiškuva


Daugumoje Europos valstybių nepilnamečiu laikomas žmogus, jaunesnis kaip 18 metų. Nepilnamečiai teisiškai yra laikomi vaikais, todėl turi ribotą teisinį veiksnumą, t. y. teises ir pareigas, galimybes jas patiems savarankiškai įgyvendinti (palyginti nei suaugusių atveju), yra saugomi įstatymų.

Mažametis

Lietuvoje mažametis yra asmuo, nesulaukęs 14 metų amžiaus. Teisiškai jų statusas palyginti su vyresniais nepilnamečiais pasižymi dar didesne apsauga; be to, jų teisinis veiksnumas yra dar siauresnis nei 14-18 metų amžiaus vaikų.

Milijonieriumi iš JAV prisistatantis Aaronas Perezas
išklojo tiesą apie buvusią 17-metę sužadėtinę ir pažėrė kritikos jos tėvams

Nesukalbamų Amerikos pareigūnų, kurie kalčiausi dėl nepilnametės Urtės ir turtuolio Aarono santykių griūties, jis nekritikavo:)

Kitokia Lietuva: tėvai penkiolikametę išleido gyventi su suaugusiuoju, šį nuteisė už seksą su paaugle

Dėmesys paauglei ir romantiški jausmai Šiaulių gyventojui A. K. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – Alfa.lt) užtraukė pirmąjį gyvenime teistumą – Šiaulių apylinkės teismo teisėja Alma Berniūnaitė už lytinius santykius su penkiolikamete suaugusiam vyrui skyrė aštuonių mėnesių laisvės apribojimo bausmę. Nors seksualinės prievartos šioje istorijoje nėra, pagal įstatymus laikoma, kad pilnametystės nesulaukęs asmuo dar nėra turintis pakankamai patirties ir pajėgus visiškai apsispręsti, todėl seksualinis ryšys su nepilnamečiu pažeidžia jo apsisprendimo laisvę.

2017 rugsėjo 26: teisininkas paaiškina, kad tai, ką mums nelabai aiškiai, lyg vengdama atsakomybės, aiškina lietuviška Vikipedija, yra tiesa: iki 18 metų Lietuvoje esi nepilnametis/nepilnametė.

Tas Šiaulių gyventojui A. K., vienok, skirtingai negu Amerikos milijonierius, ir nuteistas Lietuvos teismo, ir savo mylimosios tėvų neauklėja.

Ar todėl, kad jis gal:

1. Nors ir A., bet ne Aaron'as?

2. Kadangi K., tai ne Peres'as
Perez'as?

3. Tas A. K. neprisistato milijonieriumi?

4. Tas A. K. ne amerikonas?

Vienžo, čia gi ne Lietuvos Mokslų Akademija.

Ir ne NeAkademiniai Santykiai:)

Lietuva* = Teisinė
NeAiškuva...

* Jogaila pradėjo, su 11-mete Jadvyga...



Komentarų nėra: