2019-01-02

Ateities Pensijos


„Sodros“ mokamos pensijos po dvidešimties metų sieks 200 eurų, prognozuoja draudimo įmonių ir pensijų fondų atstovai. Jie ragina, kad gyventojai turėtų kaupti pensijas papildomai, nes net ir kaupiant antrojoje pakopoje pensijos senatvėje nebus pakankamos.


Lietuvoje dar tik pradedami kloti pensijų reformos pamatai, o štai kaimynai lenkai 2019-uosius pradės ją užbaigę.

Pirmiausia, ką padarė lenkai – sutrumpino pensijinio amžiaus ribą. Moterims – iki 60 metų, vyrams – iki 65-ių. Tai jie padarė 2017-ųjų rudenį, tokiu būdu sunaikindami 2012-ųjų sutarimą palaipsniui pensijinio amžiaus ribą visiems padidinti iki 67 metų. Lenkai tokiu sprendimu pasinaudojo, ir pernai pensininkų gretas papildė 350 tūkst. žmonių. O tai reiškia, kad 2017-aisiais socialinio draudimo įstaigos ZUS sąnaudos padidėjo 1,99 mlrd. zlotų (kone 470 mln. eurų).

„Lenkijoje pensijų reforma, prasidėjusi vos ne prieš du dešimtmečius, dėl lėšų kaupimo II pakopos pensijų kaupimo fonduose buvo daug didesnės apimties, nei Lietuvoje. Pas mus buvo palikta galimybė žmonėms rinktis, taupyti tokiu būdu pensijai ar ne. Kaimynystėje gi tam tikroms dirbančiųjų grupėms buvo privalu dalyvauti, o ir įmokų dalis buvo daug didesnė.

Taigi užmojis buvo didelis. Bet ilgainiui lenkai atrado vis daugiau argumentų, kodėl toks kaupimas nepasiteisino. Štai dabar ir turime rezultatą, kai dalis šių fondų Lenkijoje apskritai buvo nacionalizuota“, – sakė T.Medaiskis.

O pas mus...

Automatiškai įtrauks į kaupimo fondus...

Nepamirškim: geriausias krizėj finansų ministras - Lenkijos

Komentarų nėra: