2019-05-03

Kas Supratot - Tas Girtas


Sakykit, kodėl rašytiniai tekstai apie bankus pateikiami žiniasklaidoj būtinai "užpainiotai"?
Ar ne todėl toks tekstas "Manheteno ryte" kad Stasys Jakeliūnas rimtai ėmėsi švedbankių?

Štai ką jis sako apie eurą:
P.S. Beje, keistas žodis - girtas:

Lietuvių kalbos etimologinio žodyno duomenų bazė

Rezultatai
Antraštė:
gìrtas
Straipsnelis:
Gr. βιβρώσκω, perf. βέβρωκα, aor. ἔβρων ‘ryti’, bet gali reikšti ir ‘valgyti’, βορά ‘maistas’. Senoji šaknis *gʷer- ‘ryti’. Balsį e turi arm. aor. e-ker- ‘jis valgė’, lie. geriù, gérti. Nulinį laipsnį turi skr. giráti. Lo. uorō, kaip ir skr. perf. jagāra, turi balsį o. Šis o, kaip ir laukiama, yra gr. -βορος, βορά ‘maistas’. Kamieną βρω-galbūt randame lie. gìrtas bei skr. gīrṇá- ‘rijęs’ (Schwyzer, Gr. Gr. 1, 360 t.), plg. βρωτός. Jis remiasi *gʷrə- > gʷr̥̄- su ilgu sonantu. Šis kamienas davė visą veiksmažodžio asmenavimą. Pagaliau βάραθρον priklauso tai pačiai šeimai, žr. šį žodį ir galbūt δερή, bet graikų kalbos požiūriu šie žodžiai yra savarankiški.
Šaltinis:
Chantraine DEG I, 175
Antraštė:
girtas
Straipsnelis:
Kai kurie trigubos guturalinių sistemos pėdsakai matyti ir s. indų kalboje [78] […][…] s. i. gūrtá- ‘pageidaujamas, malonus (dalyvis *gᵘ̯r̥H-tó- : lo. grātus, osk. brāto-, lie. girtas ‘gelobt’ [taip pat gal. brāto ‘dėkingas’, […] žr. Szemerényi KZ 1974, LXXXVIII, 252–265].
Šaltinis:
Tischler 1990, 78–79
Antraštė:
girtas
Straipsnelis:
Dažniausiai ide. k. žodžiai, žymintys sąvoką ‘girtas’, yra dalyviai, padaryti iš veiksmažodžių, turinčių reikšmę ‘gerti’. Kai kuriose kalbose jie padaryti iš žodžių, turinčių reikšmę ‘medus’, ‘alus’ (pvz., s. isl. ǫlr : ǫl ‘alus’ ir t. t.). Lie. girtas : lie. gerti. Panašiai dar: skr. matta- ‘girtas’, dalyvis, padarytas iš mad- ‘būti girtam’ ir t. t.
Šaltinis:
Buck 1949, 824
Antraštė:
gìrtas
Straipsnelis:
žr. gurklys
Šaltinis:
Andersen 2003, 59–62
Antraštė:
gìrtas
Reikšmė:
betrunken
Straipsnelis:
[Ginama teorija, kad ide. sprogstamųjų veliarinių priebalsių sistema buvo *k : *, o * atsirado iš *k palataliniame kontekste.] Teorija, pagal kurią baltų-slavų kalbose * buvo atsakinga už raidą * > *ur, yra problemiška, plg. lie. gìrtas ‘betrunken’ (: gérti ‘trinken’), kilę iš *gʷr̥h₃-.
Šaltinis:
Lipp 2009a, 25
Antraštė:
gir̃tas
Straipsnelis:
žr. samtis
Šaltinis:
Vijūnas 2009, 100–104

Ir iš kur čia girtumas?

Komentarų nėra: