2019-07-09

Žalvarinis Kamaroj


×kamarà (l. komora  vok. Kammer) sf. (2) K, (4) OZ22, SD100, N; R
1. Pln, Vkš, Grz, Pnm, Ss, Gdl, Vlkj, Ps, Mrk, Brž, Lnkv, Bgt, Stk valstiečių trobos ar klėties kambarys įvairiems produktams ir daiktams pasidėti, indauja, sandėlis: Jei nori pieno, šitai kamaros raktas Žem. Nešk pieną kamaron Drsk. Kamãroj duobę pripiliam bul'bų, tai peržiem kiaulėm ir sau gana Skdt.Išnešk duoną kamaron Bgs. Įėjo į valgių kamarą Jrk32. Mergė kamãro[je] virė pietus Mžk. Pripylėme bulvių pilną kamãrą Vl. Šalip tos ubladės (trobesio duonai kepti) po vienu stogu buvo kamarãlė, kurioje minkytuviai, muldos, muldalės, rėčiai buvo laikomi S.Dauk. Jie savo aulius su bitimis [žiemą] neš aukštai ant trobos arba į kamarą S.Dauk. Sulos kamara, baldų kamara, pieno kamara S.Dauk. Aš įšokau į kamarą smetonos laižyti JD67. Mano mergelė kamaro[je] mala, net kamarėlė skamba JV464. Kamaro[je] seselė baltus linelius šukavo JD87. Kamarėlėj girnužes ji traukė KlvD323. Kamarãlėje baldai sudėti yra Yl. Knyginyčia, knyginė kamara (biblioteka) SD119. Tataig kamãroje tavo rado DP200.
2. J, Brs, Dglš, Lkm, Ds psn. kaimo trobos svečių kambarys: Svečiai tegu eis į kamãrą gult, o tu palik gryčioj Krkn. Pirkion iš kamaros atėjo senė V.Mont.Mūsų kamaroj maži langai Kp. Vesk svečius kamaron Rk. Prašyk svečius į kamarą Ant. Mergiščia nubėgo in kamãrą apsirengt Lzd. Išmazgok kamarėlės padlagą Ppl.
3. J, Žg, Klm, Krž, Al, KII368 kambarys: Po visas trobas ir kamaras miestelyje ir aplinkui atsimuša atbalsis Žem. Piemuo knarkė kamaroje užkrosnyje A.Vencl. Kamarėlės (celės) klioštorų R411. O ką ing ausį sakėt kamarose, bus ant stogų apsakyta GNLuk12,3. Ir ta išeit kaip jaunikis iš kamaros savo BBPs19,5. Ir įejęs jos kamarėlėn tarė jai DP599. Todrilei, jei jie jūsump sakytų: šitai jis yra kamarosu, netikėkite VlnE130.
4. Vvr, Rt, Plt, M.Valanč miegamasis kambarys (ppr. prie klėties): Uždek žvakę, eisim į kamarą gulti Grž. Kamarosa (loc. pl.) VlnE1.
5. anga, ertmė: Širdis tur keturias kamaràs KI675. Priešakinė akies kamara, arba vidus (camera oculi anterior) rš. 
^
 Maža kamarėlė pilna kultuvėlių (burna) Sim.
6. Šts kertamuose javuose padarytos klaidos (užkirtimai pradalgėse): Su tokiu pjovėju gyva bėda: pridirbo kamarų, o grėbikė rankiok pluoštus iš jų Plk.Koks iš tavęs pjovėjas, kad pjauni su kamarytėm?! Vdn.
7. NdŽ kamera (kalėjimo).
8. Ns1850,1 valdžios įstaiga, kabinetas: Kamarà karaliui grometą nurašė KI42.





Komentarų nėra: