2019-08-31

Duoklė Lietuviškoms Žydo Šaknims


Kam?

Lietuviškoms Žydo Šaknims!

Štai:

2019-08-31
Vilniuje šeštadienį (2019-08-31) atidengta skulptūra žydų kilmės Kanados dainininkui, dainų kūrėjui ir poetui Leonardui Cohenui (Leonardui Kohenui).

 


Taip atiduota duoklė jo lietuviškoms šaknims – iš Lietuvos buvo kilusi L. Coheno motina. Bronzinė skulptūra žydų kilmės Kanados dainininkui privačia iniciatyva laikinai įsikūrė vieno restorano kiemelyje, bet sostinės valdžia jam netrukus žada rasti nuolatinę vietą. 

Idėjos autorius, penkiolika metų Vilniuje gyvenantis Norvegijos verslininkas Johnas Afsethas  (paskaitykit, nepatingėkit!!)

(Džonas Afsetas)*
turi viziją, kad miestas taptų pasauline rokenrolo sostine su dešimt skulptūrų pasaulinėms žvaigždėms.

„Vilnius turi rasti savo sielą. Turiu pašėlusią idėją, kad miestas taptų pasaulio rokenrolo sostine“, – BNS šeštadienio vakarą skulptūros atidengimo renginyje sakė J. Afsethas.

Skambant L. Coheno muzikai, originalaus dydžio skulptūrą atidengė meras Remigijus Šimašius ir jo sutuoktinė, psichologė Agnė Matulaitė*.

Vilniuje 1995 metais atidengta skulptūra kitai muzikos legendai – Frankui Zappai, prieš ketverius metus – „The Beatles“ nariui Johnui Lennonui.

J. Afsethas sako, kad jo artimiausiuose planuose – skulptūra žydų kilmės JAV dainininkui Bobui Dylanui.

Lietuviškos šaknys L. Coheno motina, Lietuvos žydų rabino dukra, gimė Kaune 1905 metais, o 1927 metais emigravo į Kanadą.

L. Cohenas antrajame pagal dydį Kanados mieste Monrealyje gimė 1934 metais.

Vėliau jis daugelį metų gyveno Kalifornijoje Jungtinėse Valstijose.

Sulaukęs 82 metų L. Cohenas mirė 2016 metų lapkritį Los Andžele.

Jo garsiausiu kūriniu laikoma devintajame dešimtmetyje išleista daina „Hallelujah“, vėliau perdainuota šimtus kartų.

Jo poezijoje dažnai sutinkami žydiški ir krikščioniški religiniai mitai, gausu erotinių motyvų, protesto prieš karą ir prievartą.

Pats L. Cohenas niekada nėra lankęsis Lietuvoje.
Aleliuja!


* 2019-08-28, t.y. trejetą dienelių anksčiau:

Nežinau, kokiu būdu organizatorius norvegus pasiekė gandas, kad esu absoliuti šio poeto ir dainininko mėgėja“, – skelbė Vilniaus mero sutuoktinė Agnė Matulaitė.

BNS A. Matulaitė patvirtino, kad iniciatyvos įamžinti šį muziką Vilniuje ėmėsi norvegas Johnas Afsethas (Džonas Afsetas) su sutuoktine Aušrine Baronaite.
 
Patys kalti esam, lietuviai.

Vaikais nesirūpinam.

Pinigų mūšį „pralūzinom"**.

Baronaites norvegam atidavėm.

Na, o Vilniaus meras ką?

Pažadėjo rasti vietą paminklui:))


** Ir neįsižeiskim.

Ar daug lietuviško kapitalo įmonių diktuoja sąlygas Norvegijoj?

„Statoil" - beje, valstybinė įmonė.

Kur mūsų valstybine buvus „Mažeikių nafta"?

O gal primint, kaip po Kovo 11-sios didžiulįvalstybinių degalinių tinklą mes (na, gerai - ne mes, valdžia mūsų:)) neaiškiai (užtat atstovaujamai „teisingos tautybės" tautiečių) bene Olandijos firmai už dyką atidavėm?


Komentarų nėra: