2019-08-25

KGB DidVyris



„Eiliniams SSRS piliečiams praktiškai buvo neįmanoma išvykti į užsienį. Tad neklasinėje visuomenėje susiformavo nauja hierarchija: žmonės, kuriems išvykti į užsienį leidžiama, ir tie, kuriems neleidžiama.
Reisen ins Ausland waren in der UdSSR für einfache Bürger nahezu unmöglich. So wuchs in der klassenlosen Gesellschaft eine neue Hierarchie heran: von Leuten mit und Leuten ohne Ausreiseerlaubnis. Die Sehnsucht nach Ferne haben sich die Russen nach 2000 erfüllt, sind dann aber wieder auf die Krim zurückgepfiffen worden.

Jaunimas šito nežino.

Jaunimui šitai sunkiai suvokiama.

Jaunimo kitokia „koordinačių sistema".

Tuo kai kas naudojasi, „užtempdami" anų laikų įvykius ant šių laikų „koordinačių sistemos":

„Pirma publikacija Tarybų Sąjungoje, ir ne bet kur, o partijos laikraštyje! Tokio įžūlumo Maskva tikriausiai dar nebuvo mačiusi“, – teigia Molotovo-Ribentropo paktą ir jo slaptąjį protokolą į dienos šviesą ištraukęs žurnalistas Vilius Kavaliauskas.

Interviu portalui Lrytas.lt jis papasakojo apie griežtą kitos dienos pokalbį su Algirdu Brazausku, dėl publikacijos kilusią diplomatinę įtampą ir kelionę tais pačiais vokiečių archyvų labirintais, kuriuose Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto originalą rado profesorius Liudas Mažylis.

– Sovietų Sąjunga ilgą laiką bandė slėpti Molotovo-Ribentropo pakto slaptojo protokolo egzistavimą, bet jūs tikriausiai apie jį žinojot jau gerokai anksčiau?

– Be abejonės, apie šitą istoriją buvau skaitęs ir jau žinojau. Nuo 1984 m. dirbau laikraščio „Moscow News“ korespondentu Niujorke ir ten labai domėjausi Lietuvos istorija, skaičiau spaudos leidinius ir knygas.

– Kada ir kodėl nusprendėte grįžti į Lietuvą?

– Grįžau 1988 m. liepą ir pradėjau dirbti laikraštyje „Tiesa“,
kuris tuo metu neturėjo redaktoriaus. Man pasiūlė šias pareigas, bet aš atsisakiau, nes norėjau rašyti. Paprašiau, kad mane paskirtų apžvalgininku.

Grįžau į Lietuvą savo noru nutraukęs kontraktą, nes man čia pasidarė įdomiau, negu Amerikoje. Visi, kas važiavo pro Niujorką, pasakojo, kas ten vyksta, o aš kentėjau, nieko negalėdamas daryti, būdamas viso labo kažkokiu ryšininku.

Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/pasaulis/ivykiai/2019/08/22/news/stalino-ir-hitlerio-samokslo-ikalcius-paviesines-zurnalistas-apie-ypatingus-1989-uosius-11554643/?utm_source=lrExtraLinks&utm_campaign=Copy&utm_medium=Copy
Šalom,
Viliau!

Kaip, vis tik, simboliška:

Vilius Kavaliauskas (g. 1951 m. gegužės 27 d. Pabaiske) –
 Lietuvos žurnalistas, kolekcininkas.

Laukuose tarp dabartinio Pabaisko ir Žirnajų šiaurinės pakrantės 1435 m. rugsėjo 1 d. (neužilgo po dvivaldžių pusbrolių Vytauto ir Jogailos iškeliavimo Anapilin) įvyko Pabaisko mūšis, kuriame Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto* pajėgos nugalėjo Švitrigailos kariuomenę.

* Apsikrikštijęs Marienburgo pilyje gavo katalikišką Zigmanto (liet. Žygimantas) vardą. 
Tautinis Žygimanto vardas, kurį jis turėjo iki krikšto, nežinomas.




Komentarų nėra: