2019-09-04

AC vs DC


AC vs DC

įžvelgė, kad kintamoji elektros srovė (AC – Alternate Current) yra žmonijos ateitis, o Tomas Edisonas 
manė, kad šią vietą užims jo puoselėjama nuolatinė elektros srovė (DC – Direct Current). Šis jų konfliktas yra vadinamas „Srovių karu“ arba „AC vs DC“ .

Skirtingai nei Tesla, Edisonas ėmėsi nešvarių triukų: nepagrįstai šmeižė Teslos vardą, jo siūlomą kintamąją elektros srovę – rengdavo susirinkusios minios akyse viešas gyvūnų egzekucijas, taip siekdamas parodyti, kad Teslos siūloma kintamoji elektros srovė yra pavojingesnė už jo taip puoselėjamą nuolatinę elektros srovę.
Kaip atsaką į Edisono šmeižtą, Nikola Tesla žmonėms demonstruodavo savo rankose užžiebtą elektros lemputę. Tam reikalui išradėjui tekdavo per savo kūną leisti aukšto dažnio kintamąją elektros srovę. Šiuo eksperimentu jis visiems įrodė, kad kintamoji elektros srovė nėra tokia pavojinga, kaip teigė Tomas Edisonas.
Sekantis Teslos projektas buvo hidroelektrinė prie Niagaros krioklių, kuri elektros energija aprūpino Buffalo rajoną Niujorke. Kartu tai buvo ir kintamos elektros srovės perdavimo dideliais atstumais demonstracija, kas reiškė Teslos triumfą prieš Edisoną.
Nors sumanusis verslininkas, Tomas Edisonas, net po Teslos triumfo nepasimetė ir greičiausiai panaudodamas gyvūnų egzekucijų metu sukauptą patirtį, sukūrė elektros kėdę, kuri veikė būtent nuo jo teigimu taip „saugios“ ir jo siūlytos nuolatinės elektros srovės.
Toliau Nikola Tesla pats pradėjo derėtis su finansiniais rėmėjais ir sukūrė didelę gausą įvairių elektros prietaisų. Jų tarpe buvo kintamosios elektros srovės variklis ir transformatorius, kurių patentus jis netrukus atidavė savo darbdaviui Džordžui Vestinghauzui (George Westinghouse).
Vėliau Tesla eksperimentavo su rentgeno spinduliais, aukšto dažnio ir aukštos įtampos elektros srove ir užregistravo dar kelių įrenginių patentus. Po to pradėjo kurti radijo ryšio teoriją.
Nors ir Nikola Tesla daug prisidėjo prie elektros tinklo kūrimo, tačiau jis nesureikšmino šių savo pasiekimų ir nelaikė jų galutiniu tikslu. Teslai tai buvo tarpinė žmonijos elektrifikacijos stotelė. Jis ketino visą planetą aprūpinti beviele elektros energija, ką įgyvendinti jam buvo sutrukdyta.
Tačiau net ir dabar, praėjus šimtmečiui, šiai Teslos idėjai yra nepasiruošusi net ir dabartinė mūsų civilizacija. Dar ir dabar niekas nenori paversti elektros energiją visos žmonijos palikimu, nelaikyti jos preke ar pajamų šaltiniu. O ją traktuoti kaip evoliucinį, visos civilizacijos vystymosi faktorių, kuris gali ženkliai išvystyti mūsų civilizaciją, panaikinti stiprių ir silpnų šalių nelygybę, skurdą, badą ir kitas problemas. Suteikti lygius šansus išgyventi visiems – ko ir siekė Nikola Tesla.
Ne gana to, dar ir dabar žmonija kariauja dėl iškastinių energijos resursų, kaip, pvz., nafta, anglis ar dujos, kuriems jau prieš šimtą metų Nikola Tesla pasiūlė alternatyvą! Mes ne vien nepasiruošę Teslos inovacijoms, bet dėl besibaigiančių iškastinių energijos resursų puolėme dar žemiau ir pradėjome vieni kitus žudyti. Nors iškastiniai energijos resursai yra reikalingi tik norintiems iš mūsų neišmanymo pralobti turtuoliams.
Mokslas ir technologijos jau senai gali aprūpinti visą planetą švaria ir ekologiška energija. Jau senai mums nereikalingos dujos, nafta ar anglis, ką dar prieš šimtą metų teigė Nikola Tesla…
Teslos idėja buvo paprasta ir tuo pat metu globalinė – išmokti perimti jonosferos energiją, ją perdirbti ir be laidų perduoti į atkampiausias žemės rutulio vietas. Savo idėjos bandymus jis pradėjo 1989 m. Kolorado Springs kalnų vietovėje, kuri garsėjo dažnomis audromis ir ypatingai galingais žaibais. Po kurio laiko, pasak Teslos – „apie žaibus jis žinojo daugiau nei apie juos žino pats dievas“.
Toliau sekė belaidžio elektros perdavimo principo patikrinimas. Tuo tikslu buvo pastatyta speciali laboratorija. Greitai fizikas įsitikino, kad elektros energija gali būti perduodama žemės paviršiumi be laidų ar radijo bangų.
AC/DC: ThunderTruck


Komentarų nėra: