2019-10-26

Naujieji Mazoretai


Bėda pas mus, lietuviakalbius, su mazoretais - tiesiog jų nežinom:))

Mazurka!
The Masoretes (Hebrewבעלי המסורה Ba'alei ha-Masora) were groups of Jewish scribe-scholars who worked between the 6th and 10th centuries CE,[1] based primarily in early medieval Palestine in the cities of Tiberias and Jerusalem, as well as in Iraq (Babylonia). Each group compiled a system of pronunciation and grammatical guides in the form of diacritical notes (niqqud) on the external form of the biblical text in an attempt to standardize the pronunciation, paragraph and verse divisions and cantillation of the Jewish Bible, the Tanakh, for the worldwide Jewish community.

The Masoretes (ba'alei hamasorah, Hebrew בעלי המסורה) were groups of mostly Karaite scribes and scholars working between the 7th and 11th centuries CE, based primarily in present-day Israel in the cities of Tiberias and Jerusalem, as well as in Iraq (Babylonia). 

Kažkodėl aiškiai nepasakoma, kad mazoretai padaugino (rankomis, rankraščiais) šį ekonominio valdymo mechanizmą.

Tu skolinsi daugeliui tautų, bet pats nesiskolinsi. VIEŠPATS tave padarys galva, o ne uodega, tu būsi visuomet viršuje ir niekad apačioje, jei tik klausysi ir ištikimai laikysies VIEŠPATIES, savo Dievo, įsakymų, kuriuos tau šiandien duodu. Nenukrypk nei į dešinę, nei į kairę nė nuo vieno įsakymų ...
(28:12-14)

Neimsi palūkanų už paskolas savo tautiečiui, palūkanų už pinigus, palūkanų už maistą ar už bet ką kita, kas yra paskolinta. Gali reikalauti palūkanų už paskolas iš svetimtaučio, bet už paskolas savo tautiečiui neturi reikalauti palūkanų, idant VIEŠPATS, tavo Dievas, laimintų visus tavo siekius krašte, kurio paveldėti įeini.
(23:20)

Kai VIEŠPATS bus tave palaiminęs, kaip jis pažadėjo, tu skolinsi daugeliui tautų, bet nesiskolinsi pats, tu valdysi daug tautų, bet jos tavęs nevaldys.
(15:6)

Tik žiūrėk, kad sau karaliumi pasidarytum vieną iš savo giminaičių; kokio nors svetimtaučio – žmogaus, kuris nėra tavo giminaitis, karaliumi negali pasidaryti.
(17:15)


Po to tūkstantmetį pjovė derlių.

Mozės šalis:)
Naujieji Mazoretai:

3. Didžiausia privati pasaulio kariuomenė, iš LandynėsG4S - 570 000 karių.

2. Landynės Troika - 830 000 karių, visam pasaulyje besidarbuojančių nukreipiant pinigus „teisinga" kryptim.

1. „Lojanti" Lawyer'ių Armija - pati svarbiausia (juk būtent ji šitokį pinigų judėjimą įteisina!):

The Magic Circle* is an informal term for the five London-headquartered multinational law firms with the largest revenues, the most international work and which consistently outperform most of the rest of the London market on profitability. The law firms described by most commentators as comprising the Magic Circle are Allen & OveryClifford ChanceFreshfields Bruckhaus DeringerLinklaters and Slaughter and May.[1] 

The Silver Circle is a group of elite corporate law firms headquartered in LondonUnited Kingdom that has evolved significantly as the UK legal market has been affected by globalisation and mergers. The law firms generally described by The Lawyer as comprising the Silver Circle were historically AshurstHerbert SmithMacfarlanesSJ Berwin and Travers Smith, but are currently limited to Macfarlanes and Travers Smith.[1] Slaughter and May and Mishcon de Reya are also sometimes considered to be members.[2]






Komentarų nėra: