2020-02-05

KoronaRyklys


Greitai ateis diena, kai rykliai bus dar vienas gyvūnas, papildęs išnykusiųjų sąrašus. Juos baigia visiškai sunaikinti pats žiauriausias šios planetos grobuonis - homo sapiens. Tokio baisaus priešo rykliai nebuvo sutikę per visą savo egzistencijos laiką, kuris siekia 400 milijonų metų. Gyvūnai, kurie skrodė vandenynų platybes 100 milijonų metų prieš dinozaurų atsiradimą, greitai gali susilaukti to paties likimo kaip ir didžiosios reptilijos.

Ypatingu delikatesu Honkonge ir visoje Kinijoje yra laikoma sriuba iš ryklio pelekų. Ten ši sriuba vertinama panašiai, kaip Europoje juodieji ikrai, o gal net labiau. Remiantis gamtos apsaugos organizacijų duomenimis, per metus visame pasaulyje ryklių yra pagaunama daugiau nei 100 milijonų tonų. Iš principo pats ryklys žvejams nereikalingas, todėl dažniausiai yra nukertami tik pelekai, o visa kita išmetama atgal į vandenį. Matematika, kuria vadovaujasi “rykliažudžiai”, labai paprasta. Kilogramas ryklio mėsos kainuoja apie 20 JAV centų, o štai džiovintus ryklio pelekus galima parduoti mažiausiai už 170 dolerių. Už kilogramą aukščiausios rūšies pelekų Honkonge galima gauti iki 500 dolerių. Jei pelekai kelis šimtus kartų brangesni už mėsą, nelieka prasmės krauti į laivo triumus nepelningą krovinį. Tai, kas vyksta, galima pavadinti ryklių genocidu.

Pasaulinis gamtos apsaugos fondas be perstojo kartoja apie katastrofiškas pasekmes, jei ir toliau bus barbariškai ir be jokios kontrolės naikinamos retos žuvų ir jūros gyvūnų rūšys. Fondo pateikiami skaičiai išties bauginantys. Vien tik Honkongo kinų restoranuose kiekvienais metais suvalgoma 20 tūkstančių tonų jūroje pagaunamo laimikio. Pasivaikščioję po jūrų gėrybių restoranus, parduotuves ir prekyvietes, mes pamatytume, kad čia galima nusipirkti, ko tik širdis užsigeistų. O štai fotografuoti čia draudžiama. Tai yra suprantamos prekeivių savisaugos priemonės, juk čia prekiaujama vaizdžiai tariant “Raudonosios knygos” gyvūnais.

Žmonės, nebevalgykime ryklių

Majamio uoste laukinės gamtos inspektoriai konfiskavo 635 kg ryklių pelekų, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Pelekai buvo sudėti į 18 dėžių. Siunta, manoma, turėjo keliauti į Aziją. Pareigūnų vertinimu, konfiskuoto krovinio vertė siekia nuo 700 tūkst. iki 1 mln. JAV dolerių (nuo 633 tūkst. iki 950 tūkst. eurų) Kasmet kontrabandininkai nugalabija dešimtis milijonų ryklių. Pasak aplinkosaugininkų, pelekai nupjaunami dar gyviems rykliams.
Koronavirusas, lyg tyčia, sako, iš žuvų turgaus išplito.




1 komentaras:

Dario Budrio rašė...

https://youtu.be/3j1Fp5gGIiw

Rykliai valdo mok$la