2020-05-30

Nežinom Molotovo-Ribbentropo Pakto


Britas...

„Jis kalbėjo malonia lietuvių kalba – žodžius tardavo labai švelniai ir dainingai“, – taip Londone gyvenanti rašytoja Zita Čepaitė prisiminė šį mėnesį mirusį 91 metų aktorių George’ą Mikellį.

Kūrėjas, kurio tikroji pavardė Jurgis Mikelaitis, iš Lietuvos išvyko vaikystėje.

– J.Mikelaitį iš Lietuvos tėvai išsivežė dar prieš karą. Šeima turėjo nedidelį ūkį, kuriame dirbo keli samdiniai. Todėl kai atėjo sovietai, išgirdo, kad yra įtraukti į tremtinių sąrašus.

J.Mikelaičio motina turėjo vokiško kraujo ir nors nė vienas vokiškai nekalbėjo, visa šeima gavo leidimą išvykti į Vokietiją.

Mažai kas žino, kad pagal Molotovo-Ribbentropo sutartį visiems sovietų okupuotų teritorijų gyventojams, galintiems teisiškai įrodyti, kad yra vokiečių kilmės, buvo leidžiama išvykti į Vokietiją.

J.Mikelaitis prisiminė, kad jų kelionė nebuvo malonesnė nei vežamųjų į Sibirą – tie patys krovininiai vagonai.

Tiesa, maisto duodavo.

Kai prasidėjo karas, tris vyresniuosius jo brolius pašaukė į vokiečių armiją. Po karo visi trys apsigyveno Vokietijoje.

Jurgiui buvo septyniolika, kai jis vienas išvyko į Australiją, o vėliau ten persikėlė visa šeima – ten tuo metu buvo darbo.

...

– G.Mikellis įsteigė dvi stipendijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentams, studijuojantiems aktorystę. Kodėl?

– Jis sakė labai paprastai: „Kai buvau jaunas ir norėjau mokytis, neturėjau jokios pagalbos. Dabar galiu ir noriu padėti jauniems žmonėms, kurie turi ambicijų.“








Komentarų nėra: