2020-07-03

ChloroEuropa



Žmogus, įkvėpęs chloro, dūsta ir gali mirti.
Daugelis organinių dažomųjų medžiagų, chloro veikiamos, suyra ir virsta bespalviais junginiais. Popierius, nudažytas violetiniu rašalu arba lakmuso tirpalu, įmestas į indą su chloru, greitai išblunka. Tačiau chloras išblukina tik tada, kai aplinkoje yra vandens arba vandens garų. Sausame chlore spalvotas audinys neišblunka. Chloras jungiasi beveik su visais nemetalais ir metalais, yra nustatyta, jog gamtoje natūraliai susidaro daugiau negu 2400 įvarių chloro junginių.[1]

chlorine

Coined by British chemist Humphry Davy in 1810 from Ancient Greek χλωρός (khlōróspale green) + -ine.


chlorkalkės

chlòrkalkės, kalcio hipochlorito ir kalcio chlorido mišinys, kurio sudėtis apytikriai atitinka formulę CaCl(ClO) arba CaOCl2. Balti, chloro kvapo milteliai. Chlorkalkės gaunamos leidžiant chlorą į sausas gesintas kalkes Ca(OH)2 specialiuose būgnuose (tokios chlorkalkės turi apie 28–36 % aktyviojo chloro) arba 30 °C temperatūroje chlorinant Ca(OH)2 suspensiją (45–70 % aktyviojo chloro). Chlorkalkių sudėtis priklauso nuo gamybos ir laikymo sąlygų. Nepatvarios – nuo šviesos ir šilumos skyla ir išskiria deguonį (laikomos sandarioje taroje), rūgščių veikiamos atpalaiduoja chlorą. Tirpinant chlorkalkes vandenyje iškrinta purios kalcio hidroksido Ca(OH)2 nuosėdos. Hidrolizuojant chlorkalkes susidaro hipochlorito rūgštis HClO, kuri yra labai stiprus oksidatorius. Naudojamos audiniams, popieriui, celiuliozei balinti, naftos produktams, nuotekoms valyti, chloroformo sintezėje, chlorui gauti.

Chloro pritaikymas įvairiapusis. Panaudojant chlorą, pagaminama 85% vaistų, 96% žemės ūkio augalų apsaugos priemonių. Plastikiniai langų rėmai, lauko baldai, vaistai, dantų pasta, įvairūs balikliai ir valikliai turi savo sudėtyje chloro junginių. Vakarų Europoje 95% geriamojo vandens dezinfekuojama su chloru ir chloro junginiais.

„Šie kvepalai, ponia, yra paskutinis mados klyksmas. Jie kvepia chloru“. – „Ką tai gali reikšti?“ – „Žmonės manys, kad jūs turite plaukimo baseiną“.

Komentarų nėra: