2020-11-17

COVID-19 Yra Vakarietiškas „NoviChok"?

 Nuo „NoviChok", beje - regis - 

dar niekas nemirė.

Kodėl vakarietiškas?

Latvijoje nuo COVID-19 mirė buvęs Rusijos energijos kompanijos „Gazprom“ atstovybės šalyje vadovas Jevgenijus Rolduginas. 


Apie tai paskelbė Latvijos (irgi  amerikoniškos
TV3 televizijos laidos „Neka personiga“ žurnalistai.

J. Roldugino brolis – garsus violončelininkas Sergejus Rolduginas – laikomas vienu artimiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino 
aplinkos žmonių ir jo finansų patikėtiniu. Be to, jis yra vyriausios Rusijos prezidento dukters krikštatėvis.

Tai paaiškina, kodėl gelbėti sergančiam aukšto rango valdininkui iš Rusijos į Latviją buvo atsiųstas Nepaprastųjų situacijų ministerijos lėktuvas „Sukchoi Superjet“, 
dar vadinamas „ligonine ant sparnų“.

Tokie ministerijos lėktuvai naudojami evakuoti žmonėms iš katastrofų, stichinių nelaimių vietų. Jie aprūpinti medicinine įranga, įskaitant plaučių ventiliavimo aparatus. Koronaviruso pandemijos metu šiuos lainerius imta naudoti pagal paskirtį tik iš dalies – susirgę išrinktieji jais gabenami iki vietų, kur, kaip manoma, jiems bus suteikta geriausia medicinos pagalba.

Skelbiama, kad ši „skraidanti ligoninė“ atvyko į Latviją tam, kad pargabentų sergantį J. Rolduginą į Rusiją, tačiau buvo per vėlu.

Žiniasklaida apie jį sužinojo, kai 2009 m. Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ atidarė savo atstovybę Latvijoje. J. Rolduginas buvo paskirtas jos vadovu. Nors biure tebuvo šeši darbuotojai, „Gazprom“ atstovybei įkurti įsigijo trijų aukštų pastatą viename elitinių Rygos rajonų.

Anksčiau J. Rolduginas ilgą laiką dirbo įmonėje „Latvijas gāze“, o sovietmečiu dirbo Latvijos KGB departamente, kuris priešinosi užsienio specialiųjų tarnybų interesui sovietinėse vidaus reikalų struktūrose. Prieš tai jis mokėsi SSRS Valstybės saugumo komiteto institute ir, pasak žiniasklaidos, buvo V. Putino draugas.
V. Putino draugui – apdovanojimas Kaune 

„Panamos popierių“ skandalo metu paaiškėjo, kad velionio brolis S. Rolduginas 


– garsus violončelininkas – yra ir vienas V. Putino finansų patikėtinių. Jis turi sąsajų ir su Lietuva.

2011 m. liepą artimas V. Putino draugas Kauno rotušėje buvo apdovanotas už „ypač uolų ir sąžiningą darbą“ bei nuopelnus Kaunui. Rusijos prezidento artimiausios aplinkos žmogus apdovanojimo iš Kauno mero rankų sulaukė nepraėjus nė metams po to, kai Kaune veikusiame Ūkio banke baigėsi labai įdomi sandorių grandinė. Ji S. Roldugino slaptiems verslams sunešė apie 69 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų – iš keistų operacijų, kai S. Roldugino įmonių sąskaitose dideli pinigai nusėdo iš esmės už nieką. Visa tai atskleidė „Troika Laundromat“ – tarptautinis žurnalistinis tyrimas, paremtas tiriamosios žurnalistikos centro OCCRP bei 15min gautais duomenimis.

Violončelininkui per trumpą laiką pavyko nusipirkti AB „Rusijos Banko“ akcijų po 6,50 JAV dolerio už vienetą. Po dviejų dienų jos buvo parduotos nežinomam investuotojui už 32 kartus didesnę kainą. Juos iš ofšorinės kompanijos įsigijo „Gazprom“, sumokėdama 169 kartus daugiau. Tada dujų koncernas perpardavė vertybinius popierius, tačiau už pusę kainos.

Glaudūs santykiai su Kremliumi tikriausiai ir parūpino muziko broliui Jevgenijui šiltą vietelę Rygos „Gazprom“ biure. Tai paaiškina, dėl ko išgabenti vieninteliam pacientui buvo pasitelktas visas laineris. Pastangos nuėjo veltui – pagalba iš Rusijos pavėlavo. 


Komentarų nėra: