2020-11-18

Spraunumas

 

Spraunius rašo „belen ką":

Bankai yra prieš demokratiją. Kitaip neišeina galvoti

Kai/jei kalbama apie bankus, pradėti tinka jėzuitiškai kukliai. Praėjusių metų liepą Moldova išvijo iš šalies labai jau didelę įtaką politikai turėjusį verslo oligarchą Vladimirą Plahotniucą, prorusiškas prezidentas Igoris Dodonas ir provakarietiška politinė lyderė Maia Sandu sudarė bendrą vyriausybę, kuri tačiau veikė vos penketą mėnesių. Po to I.Dodonas valdžią paglemžė, ir nuo tada reikalai klostosi taip pat kaip prie V.Plahotniuco - su milžiniškais kontrabandos kiekiais, valstybinių įmonių alinimu korupcijos pagrindais, anksčiau odiozinius sprendimus priėmusių teisėjų sugrįžimu etc.

Šis algoritmas Moldovoje gal gajus ir todėl, kad esama žodžio „Landromat“, kuris žinomas nuo 2014-ųjų rusų dienraščio „Novaya gazeta“ ir tarptautinio žiniasklaidos ir žurnalistų konsorciumo OCCRP (Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos pranešimų projektas) dėka, kai jų tyrimas atskleidė korupcines schemas, pašauktas plauti rusų verslo oligarchų pinigus. Pavyzdžiui, per moldavų ir latvių bankus „Moldindconbank“ ir „Trasta Komercbanka“ per ketverias metus į Vakarus „nuplauta“ apie 20 milijardų dolerių. Šį rugsėjį tarptautinėje viešojoje erdvėje jau kitos, Tarptautinės žurnalistų-tyrėjų asociacijos (ICIJ, vienija 108 žiniasklaidos priemones visame pasaulyje) dėka (ar iniciatyva) ėmė rodytis „eilinės“ informacijos
...

×spraunùs, -i̇̀ (brus. cпpaўны, l. sprawny) adj. (4) NdŽ

1. gyvas, judrus, vikrus: Jis pašėlusiai spraunùs: bežiūrint visur atsiduria Ps. Kai jaunas, tai labai spraunùs buvo; kai paseno, tik pasidarė lėnesnis Krs. Pernai mes turėjom spraũnią mergiotę: ir gryčioj apsiruošdavo, ir lauke jos niekas neaplenkdavo Skrb. Tokia sprauni̇̀ ji boba, tokia darbininkė Jrb. Tavo bėris buvo spraunus arklys Švn. Spraunùs kaip arklys, avižų priėdęs Šk.
^
 Nebijok pipiro – spraunèsnis būsi Ob. Pakol tingiasis pasijudins, sprauniasis nudirbs VP36.
spraũniai Avinas pagadijęs sprauniai pylė kakta vilkui galvon BM47(Skp). Įėję į grinčią, radę mergaitę sprauniai besiruošiančią Sln.
2. drąsus, smarkus, nenusileidžiantis: Oho, Bronienė toki sprauni̇̀ – žodžio nepasakysi! Mžš. Nors mažas, ale nepėsčias – neužsileidžia, negreit pasiduoda, spraunus LTR(Vb). Bernai spraũnūs – neužkabink! Mžš.
3. sraunus: Jūrės spraunùs vanduo – pagriebė [skalbinius] i neša Plv.

Bankai bankai...

Avinas pagadijęs sprauniai pylė kakta vilkui galvon:)


Dešinėje paveikslėlio pusėje raudonai paryškinau lygiai prieš trejus metus buvusią padėtį, kai 




Komentarų nėra: