2013-06-22

Gera žinia

Praėjusiais (2012) metais valdžios sektoriaus deficitas viršijo Mastrichto kriterijaus reikšmę ir siekė 3,24 proc. BVP

Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos ir finansų reikalų taryba („Ecofin“) pritarė Europos Komisijos rekomendacijai nutraukti Lietuvai 2009 metais pradėtą biudžeto deficito perviršio procedūrą, šeštadienį pranešė Finansų ministerija.

Lietuvos fiskalinis deficitas 3 proc. ribą viršijo 2008 metais, dėl to 2009 metų gegužę Europos Komisija pradėjo jo perviršio procedūrą ir įpareigojo šalį imtis veiksmų deficitui mažinti, kad iki 2012-ųjų jis atitiktų Mastrichto kriterijų.

2013: 2013 metų nacionalinio biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų – 7 mlrd. 546 mln. litų) sudarys beveik 21 mlrd. 390 mln. litų, o išlaidos be ES paramos lėšų sudarys 22 mlrd. 130 mln. litų, t. y. beveik 407 mln. litų daugiau nei 2012 metais.

Kaip patinka išlaidos be paramos?

O kokios išlaidos su parama?

Kiek tos paramos?

2013 metų nacionalinio biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų – 7 mlrd. 546 mln. litų) sudarys beveik 21 mlrd. 390 mln. litų.

Skirtumas: 21,4 - 22,1 - 7,5 = 8,2 (mlrd.lt)

Trečdalį biudžeto išlaidų (be ES paramos lėšų) sudarantis biudžeto deficitas 7,4 mlrd.lt, t.y. , gerokai mažesnis.

Ne tris procentus, o trečdalį.

Senas, perestroikos laikų anekdotas:

Susitinka du buvę bendramoksliai, kalbasi, vienas, gerai besimokęs, sakosi dirbantis inžinierium, alga nedidelė, klausia antrojo, nelabai kaip besimokiusio - ką tas beveikiąs?

- Tai, - sako tas, - perku cigaretes Amerikoj po dolerį, čia parduodu po tris - iš tų dviejų procentų ir gyvenu...

Kartu su Lietuva perviršinio biudžeto deficito procedūra, „Ecofin“ pritarimu, bus nutraukta nustatytus biudžeto deficito tikslus pasiekusioms Latvijai, Vengrijai, Italijai ir Rumunijai, terminas pratęstas Ispanijai, Prancūzijai, Portugalijai, Slovėnijai, Nyderlandams ir Lenkijai, pradėta procedūra Maltai, o Belgija įpareigota imtis papildomų veiksmų mažinant deficitą.

„Tai – labai gera žinia, kuri patvirtina, kad Lietuva yra patikima, drausminga valstybė...“, - pranešime cituojamas Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius.

Drąsi buvo kol ES nepradėjo procedūros:(

Dabar drausminga.

Drausmingai gyvena iš paramos.

O dabar biudžeto deficito perviršio procedūrą mums nutraukė:)

Mums, kiekvienam?


Liuksemburge posėdžiavę ES finansų ministrai nepasiekė bendros pozicijos dėl bankų gaivinimo ir pertvarkymo - diskusijos Taryboje atidėtos iki birželio 26 dienos.

Pamanyk...

Kaip džiugu - nutraukė procedūrą!

P.S. Dabar, kai ES Lietuvai "nutraukė biudžeto deficito perviršio procedūrą", ES parama biednai Lietuvai lygi 7,5 mlrd. lt, o 2009-tais, kai ES Lietuvai "pradėjo biudžeto deficito perviršio procedūrą", toji parama buvo lygi 5,5 mlrd.lt.

O kokie mūsų užmojai buvo!

2009 m. valstybės ir savivaldybių biudžetai orientuotas į taupymą ir efektyvų mokesčių mokėtojų lėšų panaudojimą. Numatytas bendras šio taupymo rezultatas – iki 2 milijardų litų. Taip pat imamasi neatidėliotinų veiksmų mokesčių srityje, šios mokesčių reformos rezultatas turėtų būti iki 2 milijardų litų pajamų.

Numatoma, kad kitąmet į nacionalinį biudžetą, kuris apima valstybės ir savivaldybių biudžetus, kartu su ES biudžeto lėšomis įplauks 29707,1 mln. litų, o dotacijos iš ES biudžeto sudarys 5467,9 mln. litų. Kitąmet valstybės biudžeto pajamos sudarys 25447,6 mln. litų, iš jų – 5467,9 mln. litų ES lėšos. 2009 m. asignavimai iš valstybės biudžeto sieks 26940,2 mln. litų, valstybės biudžeto deficitas sudarys 1492,6 mln. litų.

Čia kaip tik naktinės mokesčių reformos metai.

Komentarų nėra: