2015-04-30

Piliečių teisės Lietuvoje

Strasbūro teismas Moldovą yra pripažinęs valstybe, kuri pažeidžia savo piliečių teises į privatumą, nes 2005–2007 m. šios šalies teismai patvirtindavo 98–99 proc. teisėsaugos prašymų dėl pokalbių telefonu klausymosi.


... neseniai paskelbta oficiali Nacionalinės teismų administracijos (NTA) statistika liudija, kad mūsų teismai pernai patenkindavo 99 procentus šitokių prašymų.
Apylinkės teismai nagrinėjo 12,3 tūkst. prokurorų prašymų sankcionuoti telefono klausymąsi arba paimti kontaktinių ryšių išklotines, o atmetė tik 154.
Tiesa, NTA paaiškino, jog tai – ne visas piliečių klausymosi, kurį vykdo įvairios tarnybos, mastas, o tik veiksmų pagal Baudžiamojo proceso kodeksą dalis. Apie visą klausymąsi kituose procesuose teismų administracija informacijos neturi.
Šiek tiek apie tai leido sužinoti, pavyzdžiui, Valstybės saugumo departamentas, kuris savo ataskaitoje paskelbė, jog pernai 1884 kartus su teismo sankcija ne tik klausėsi žmonių pokalbių telefonu, bet ir brovėsi į elektroninį paštą, slapta kratė privačius dokumentus.
Kai kur Lietuvos piliečiai tik vos tenusileidžia Moldovai, bet yra, kur jie pirmauja globaliai:

Teisės nusižudyti realizavimu Lietuvos piliečiai aplenkė visų likusių pasaulio šalių piliečius - Grenlandija juk tik Danijos dalis.

Teisės sėdėti kalėjime realizavimu Lietuvos piliečiai aplenkė ne tik Moldovą, bet ir visos Europos Sąjungos kitų šalių piliečius.

Teisės emigruoti realizavimu Lietuvos piliečiai irgi aplenkė visos Europos Sąjungos kitų šalių piliečius.

Lygios galimybės?
Kas tai - baudžiauninko sindromas?

Kiek ilgai dar vaizduosim, kaviskas tvarkoje?

Komentarų nėra: