2015-07-17

Voruta perėjūnų gale

Voruta (arba Varuta) – Volynės metraštyje apie 1251 m. paminėta lietuvių pilis, kurioje Livonijos ordino kariuomenės dalinio remiamas Mindaugas apie 1251 m. vidurį apsigynė nuo vidaus kare prieš jį kovojusių lietuvių kunigaikščių ir jiems talkinusios Haličo-Volynės valstybės kariuomenės.

Kitur:

Karalius Mindaugas nuo kryžiuočių pasislėpė Vorutos pilyje.

Ko karaliui slėptis nuo tų, kurie karūną jam atvežė?

Net nebejuokinga.

Gegužės pradžioje iš Kanados Halifakso uosto į Portugalija atplaukęs 142 metrų ilgio ir 22 metrų pločio Lietuvos jūrų laivininkystės motorlaivis „Voruta“ iškart buvo sulaikytas dėl skolų degalų tiekėjams.

Prie „Vorutos“ arešto prisidėjo ne tik degalų tiekėjai, bet ir pagrindinis LJL kreditorius – SEB bankas, atsisakęs pateikti garantiją, kad laivininkystė, neseniai pardavusi savo laivą „Akvilė“, tikrai atlygins visas skolas.

„Tiekėjai pateikė ultimatumą laivininkystei – grąžinti ankstesnes skolas, iš anksto sumokėti už degalus. To nepadarius, Portugalijoje areštuotas Lietuvos laivas gali būti pusvelčiui parduotas iš varžytinių.

Aveiro uoste į „Vorutą“ sukrauta daugiau kaip 12 tūkst. tonų cemento. Tuo pat metu šis laivas Portugalijos teismo sprendimu buvo sulaikytas. Lietuviai galės išplaukti tik tuomet, kai Susisiekimo ministerijos valdoma Jūrų laivininkystė grąžins skolas už degalus.

Lietuviai galės išplaukti tik tuomet, kai Susisiekimo ministerijos valdoma Jūrų laivininkystė grąžins skolas už degalus.

Vyriausybė, valdanti 56,66 proc. LJL akcijų, neturi galimybės finansiškai gelbėti šios įmonės, nes valstybei tiesiogiai remti verslo įmones draudžia Europos Sąjungos teisė.

Tačiau Susisiekimo ministerija ir SEB bankas sutarė, kad bendrovei palankiomis sąlygomis bus suteiktas trumpalaikis kreditas, būtinas laivų įguloms apsirūpinti maistu, degalais, draudimu ir kitomis skubiai reikalingomis priemonėmis.
Prie „Vorutos“ arešto prisidėjo ne tik degalų tiekėjai, bet ir pagrindinis LJL kreditorius – SEB bankas, atsisakęs pateikti garantiją, kad laivininkystė, neseniai pardavusi savo laivą „Akvilė“, tikrai atlygins visas skolas.

Kai iš Kanados atplaukusios „Vorutos“ kapitoną Portugalijoje pakeitė S.Mačiukas, jam priklausančios SEB banko mokėjimo kortelės „Master Card“ sąskaitoje buvo 300 eurų.

„Gerai, kad iš bankomato išgriebiau visus grynuosius, nes SEB bankas uždarė ne tik mano, bet ir kitų užsienio uostuose areštuotų Lietuvos jūrų laivininkystės motorlaivių kapitonų mokėjimo kortelių sąskaitas“, – pasakojo S.Mačiukas, negavęs atlyginimo už pusmečio darbą.

1. Į ESM, kuris skolinasi pigiausiai, Lietuva įneša pinigus, pasiskolintus brangiau.

2. Savo įmonės Lietuva savo pačios taip "nė nesvajotai pigiai pasiskolintais" pinigais gelbėt negali - tai draudžia Europos Sąjungos teisė.

3. SEB bankas Lietuvos jūrų laivininkystei, pats pigiai gavęs, paskolins brangiau, negu Lietuva "nė nesvajotai pigiai skolinasi" - galėčiau lažintis.

3. Vadinasi ... REIKIA LIETUVOS JŪRŲ LAIVININKYSTĘ PARDUOT.

Tiems, kas moką pinigus daryt, savaime suprantama:)

Vis dar plaukia?

Komentarų nėra: