2017-04-08

Su kūliais į Kulikovą vėl?

Paskaitykim VBS pristatymą:

1984 (:))) metų knygoje, o vėliau ir 1990 metų to paties pavadinimo filme lietuvis kapitonas Marko Ramius nusprendžia nuvaryti Sovietų laivyno pasididžiavimą į JAV.

Vis dėlto „Typhoon“ klasė – ne rašytojo fantazija, o realybė. Sovietų sąjungos gyvavimo laikais buvo pastatyti net penki tokie milžinai, kurių kiekvienas yra ilgesnis už futbolo aikštę ar už aukščiausią pastatą Baltijos šalyse. Panirusio laivo tonažas – 48 tūkst. tonų – daugiau, nei lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“.

Šiuo metu Rusijos laivynas turi vienintelį tokį „Typhoon“ klasės laivą, pastatytą dar 1980 metais ir pavadintą „Dmitrij Donskoi“. Neatsitiktinai laivas pavadintas rusams kone švento ir legendinio kunigaikščio Dmitrijaus Doniečio vardu. Būtent jis 1367 m. Maskvoje pastatydino pirmąjį mūrinį Kremlių, o 1368 m., 1370 m. ir 1372 m. atrėmė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo žygius. Būtent valdant Dmitrijui Doniečiui Maskva sustiprėjo ir ėmė dominuoti Rusijoje, o 1380 m. Kulikovo mūšyje prie Dono Dmitrijus sumušė Aukso ordos kariuomenę, kurios sąjungininkai lietuviai, vadovaujami Jogailos, taip ir nepasirodė.

Dėl šios pergalės Dmitrijus buvo pramintas Doniečiu, nors pats buvo sunkiai sužeistas, o galiausiai turėjo pasiduoti mongolams, kurie supleškino Maskvą. Nepaisant to, Dmitrijaus Doniečio ir Kulikovo mūšio mitas Rusijoje įsitvirtino, kaip nacionalinės savimonės dalis.

Neatsitiktinai „Dmitrij Donskoi“ netgi įrengtas savotiškas altorėlis, kur išdėliota XIV šarvų kopijos, ginklai, Dmitrojaus Doniečio ikonos. Milžiniškame laive taip pat yra pirtis, baseinas, sporto salė. Laive – 200 branduolinių galvučių Rusijos pasididžiavimas savo karine galia – didžiausias, galingiausiais, „analogų pasaulyje neturinčiais“ ginkluotės bei technikos pavyzdžiais taip pat yra vienas iš tokių mitų. O vienintelis „Typhoon“ klasės povandeninis laivas yra vienas ryškiausių karinės galios simbolių.

Pastatytas, kaip balistinių tarpžemyninių raketų nešėjas „Dmitrij Donskoi“ kadaise gabeno net 20 raketų R-39 Rif (pagal NATO klasifikaciją – SS-NX-20 „Sturgeon“). Kaip ir pats laivas, šios raketos buvo milžiniškos ir galėjo gabenti 10 branduolinių galvučių, kurios kiekvienos galia siekė nuo 100 iki 200 kilotonų. Palyginimui, virš Hirošimos susprogdintos bombos galia siekė 15 kilotonų.
Kokie „Dmitrij Donskoi“ kūliai!

Ir šis siaubūnas šiandien - prie mūsų Lietuvos pakrančių.

Ar prisimenat?
Kūliai.

Kulių kova...










Komentarų nėra: