2017-12-15

Chaltūros Ministerija


Aha.
Atpažįstat? 
Lygioje vietoje supilta kalvelė, laužyta betoninė sienelė, joje išlieti medžiai, esant tam tikram apšvietimui sukuriantys tai miško, tai partizanų bunkerio įvaizdį?

Ne, tai ne Andriaus Labašausko "memorialas laisvės kovotojams partizanų bunkerio motyvais", kurį Kultūros ministerijos "ekspertai" paskelbė nugalėtoju prieš balsavime dalyvavusios visuomenės ir daugumos žmonių valią.

Tai JAV skulptorės-monumentalistės Beverly Pepper kompozicija "Walls of Memory: For my Grandmother", 2005 metais iškilusi Europos parke šalia Vilniaus.

Vos tik Vilniaus meras Š**ašius krykštaudamas pakelbė apie Labašausko "bunkerio" pergalę, profesionalūs architektai ėmė ginčytis, nuo ko nukopijuota projekto idėja. Vieni sakė, kad nuo JAV architektės Lin, sukūrusios Vietnamo karo memorialą Vašingtone,
kiti - kad nuo sovietinės Lietuvos architekto Baravyko ir jo memorialo komjaunuoliams pogrindininkams Kauno Sąjungos aikštėje.
Manau, kad dabar ginčiai išspręsti - Labašausko chaltūra - gryniausias Pepper skulptūros plagiatas, net ginčytis nėra dėl ko.
Dėkoju Franka Ral už užrodymą.

2 komentarai:

Zenonas rašė...

Visiška meninės minties degradacija. Kaip hitlerio parodoje "išsigimęs jų menas", surengtoje žydų menui pristatyti.
Visiškai neturi minties polėkio. Tokie dėstytojai tokius menininkus išugdė. Bet man tai visai neskauda. Baisiau, kai tokie pedo-gogai ir gogos ruošia matematikus, fizikus, biologus visiškam degradavimui. Kaip toks biochemikas AtA profesorius Rubikas sugalvojo terminą Mokslo profanacija. Iš VGTU akademikas Kūlys patarė atkreipt dėmesį, nuo kada pasikeitė ir nuo kada švietimo reforma įsisiautėjo - kai kitas VGTU prof. Alfonsas J. nusistebėjo, kaip staiga pradėjo nebesusikalbėt su studentais - lyg debiliukai vienu ypu pasidarė.
Ir visų baisiausia - kad tai tik atrodo - klaida padaryta. Tai sistemiškai ir sąmoningai suplanuota buvo dar 1990m.

Eugenijus Paliokas rašė...

Zenonai, ne meninės minties, bet savo sprendimų nevykdančios valdžios, degradacija bei neteisėto konkurso, kuriam ekspertus, kone vienbalsiai pasisakiusius už plagiatorišką pseudobunkerio net ne projektą, o piešinėlius, parinko konkursą vykdžiusi nusichaltūrinusi Kultūros ministerija, profanacija.