2017-12-12

Europa pasipriešino Izraeliui ir JAV

Israel + USA.
Euriai.

Mileikowsky.
ES atmetė Benjamino Netanyahu raginimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine

Po beveik dvi valandas trukusių Izraelio premjero ir ES diplomatijos vadovų derybų F. Mogherini griežtai atmetė B. Netanyahu raginimą pasekti JAV pavyzdžiu.

„Jis gali pasilaikyti savo lūkesčius kitiems, nes iš Europos Sąjungos šalių narių tokio žingsnio jis nesulauks“, – pareiškė ji. Anot Bendrijos diplomatijos vadovės, ES, didžiausia palestiniečių donorė, Jeruzalės klausimu laikysis „tarptautinio susitarimo“.

F. Mogherini pakartojo ES poziciją, kad dviejų valstybių sprendinys su Jeruzale, kaip Izraelio ir Palestinos sostine, yra vienintelis tvarus būdas konfliktui išspręsti.

Ji taip pat žadėjo dėti daugiau pastangų, kad konfliktuojančios pusės ir regiono partneriai, įskaitant Jordaniją ir Egiptą, atnaujintų taikos procesą.

Ger'as?*
Ei, Burtininke:)
* Lietuva pastarąjį dešimtmetį tapo viena didžiausių Izraelio diplomatinių rėmėjų ES. Daugelis kitų Europos šalių Izraelio atžvilgiu nusistačiusios griežčiau dėl nausėdijų plėtros okupuotame Vakarų krante.

Stebėtojų teigimu, proizraelietišką Lietuvos politiką iš dalies gali lemti diplomatinių pozicijų derinimas su Jungtinėmis Valstijomis ir Lietuvos žydų istorija. Pastaruoju metu Lietuva ir Izraelis taip pat suintensyvino dvišalius ryšius karinėje ir ekonominėje srityse.

Lietuvos prezidentės retorika JAV atžvilgiu yra švelnesnė nei kitų Europos Sąjungos (ES) šalių vadovų.






Komentarų nėra: