2018-06-02

Frydrichas Vilhelmas III Tauralaukyje


Net 131 istorinė pilis ir dvaras trijose Baltijos šalyse atvers duris lankytojams šių metų vasarą. Tai naujas bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos dvarų asociacijų projektas, skirtas šių valstybių nepriklausomybės paskelbimo šimtmečiams ir Europos kultūros paveldo metams. Jo tikslas – pabrėžti dvarų, kaip kultūrinės, ekonominės ir regioninės raidos variklių, svarbą praeityje ir dabar.

Dwars.
Kunigystė.

Kultūra:)))
Klaipėdos mieste yra penki dvarai: Rumpiškės, Sendvario, Gedminų, Bachmano ir Tauralaukio, tačiau šiame projekte jie nedalyvauja.

Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos prezidentas Gintaras Karosas
prisipažino, jog nieko nežino apie Klaipėdos dvarus. Į klausimą, kodėl Klaipėdos dvarai nedalyvauja tarptautiniame projekte „Pažinkime Baltijos šalių pilis ir dvarus?“ jis atsakė: „Projekte dalyvauja tik asociacijai priklausantys 60 dvarų ir pilių. Neatsimenu, kad būtų kas iš Klaipėdos. Jeigu žinote Klaipėdoje dvarų – tai rekomenduokite, mes su jais susisiektume ir pasiūlytume prisijungti prie projekto. Dvarų tikriausiai turite?“

Atrodo, kad Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos prezidentui ir pačiam neprošal būtų pakeliauti ir susipažinti bent jau su Lietuvos dvarais.

Pirmasis rašinys skirtas Tauralaukio dvarui.

Prieš daugiau kaip du šimtus metų šioje teritorijoje veikė dvaro parkas, kuriame laiką leisdavo 1807-1808 m. Mėmelyje rezidavusi karališkoji šeima karalius Friedrichas Vilhelmas III
ir karalienė Luizė.
Jau tuo metu ten veikė kavinė, buvo sodinami medžiai, krūmai, gėlynai, veikė tokios pramogos, kaip karuselės vaikams, kėgliai ir kt.

Karališkoji šeima iškylauti į Tauralaukį plaukdavo laiveliu. Ten buvo ir prieplauka laiveliams, ir virvėmis tempiamas keltas. Iki šiol auga ir žaliuoja įspūdingas Luizės vardu pavadintas ąžuolas, o visa kita šlovinga praeiti užžėlė aukšta žole ir brūzgynais“, – kalbėjo leidėjas, tarptautinės paveldo organizacijos ICOMOS narys K. Demereckas.
Apeiginis aukų akmuo ant Dangės upės kranto – vienas paslaptingiausių ir patraukliausių objektų buvusio Tauralaukio dvaro parko teritorijoje. Prie jo vis dažniau užsuka tiek pavieniai lankytojai, tiek turistų grupės, kuršių istorijos ir kultūros populiarintojai. Klubo „Pilsots“ nuotr.
Taurė.

Komentarų nėra: