2019-10-28

Viešasis Interesas Seime


Prieš 11 metų buvo Seime šitokia konferencija: „Viešasis interesas ir jo gynimas“

Šiandien toj pačioj salėj 10:00 vyko  „patobulinta" konferencija „Kaip apsaugoti viešąjį interesą nuo „viešojo intereso gynėjų?“

Sužinojau, kad Viešasis interesas Lietuvoje įstatymiškai neapibrėžtas, bet, nepaisant to, Lietuvos Prokuratūra ir Teismai geba apie jį kalbėti ir šią sąvoką naudoja.
Moderatoriui pasiūliau paprašyti bent Prokuratūros ar Teismų atstovų, kuriuos jis paskelbė esant salėje, apibrėžti sąvoką, bet jis bevelijo palikti ją neapibrėžtą ir kalbėti „Kaip apsaugoti viešąjį interesą nuo „viešojo intereso gynėjų?“ be apibrėžimo.

Ir kalbėtojai kalbėjo, o aš, kaip vienas iš rinkėjų, likau kaltas, kam išrenku/išrenkam tokį Seimą, kuris negeba padaryti  to, ką JAV padarė dar 1960-siaissocialinių protestų metu.
Ir ką gi - išties: nors įstatyminio apibrėžimo nėra mūsų Stebuklų Šalies Prokuratūra geba rašyti  apie Viešojo Intereso gynimą*, o Vyriausiasis Administracinis Teismas irgi neatsilieka!
Galop pavyko užduot (moderatorius leido) dar vieną klausimą, patį paskutinį.

Klausimą adresavau Pramonininkų konfederacijos vadovui, Valstybės kontrolės vadovui ir Danske banko atstovei:

- Pagal Eurostato duomenis Lietuva Sodrai ir socialinėms reikmėms skiria beveik dvigubai mažesnę BVP dalį negu ES vidutiniškai. Kas praryja likusią BVP pyrago apie 13% dalį?
Į šį, paskutinį šios Seime vykusios pseudokonferencijos klausimą trumpai (ne)atsakė tik Valstybės kontrolierius, maždaug šitaip:

- O kas iš to, kad, tarkim Švietimui skiriama tokia tai BVP dalis - juk „šviečia" prastai.
Peržiūrėkim:



Po keletos valandų, Kaune, įvykdėm Lietuvos Visuomenės Tarybos valdybos pavedimą ir įkūrėm Visuomenės Tribunolą.

* „Beveik metus buvau tampoma po teismus, buvome priversti ruošti procesinius dokumentus. Šis procesas labai gerai žinomas pasaulyje. Tai yra vadinami strateginiai ieškiniai prieš visuomenės dalyvavimą, kada verslo bendrovės persekioja viešai reiškiančius nuomonę, ginančius viešąjį interesą žmones tam, kad jie išsigąstų ir daugiau apie tai nekalbėtų“, - laimėjusi iškeltą bylą prieš bendrovę „M2 Invest“, yra sakiusi paveldo ekspertė Jūratė Markevičienė. Ji teisme turėjo atsakyti už per radiją pasakytus žodžius, kurie neva sumenkino bendrovės dalykinę reputaciją. Moteris teisinosi gynusi viešąjį interesą.

Viešojo intereso gynimas gali grėsti grotomis

Ha ha ha...

Čia apie nebesamą kinoteatrą „Lietuvą"
kurio vietoje dabar stovi šis kubas:
Vestų kad ir šluotą, kad tik būtų piniguota:)

Komentarų nėra: