2020-02-09

Cenzūra 2020

15min.lt sprendžia ką Jūs galite matyti Feisbuke o ką blokuoti


Paskelbta
  
Data:
 

Socialinis tinklas “Facebook”
tam tikrose šalyse samdo trečiųjų šalių kompanijas redaguoti ir tikrinti turinį “Facebook” platformoje. Kompanija nusprendė taip kovoti su “fake news” ir dezinformacija. Lietuvoje šio turinio redaguotoju tapo portalas 15min.lt ir jo darbuotojai.

Portalas 15min.lt turi beveik neribotą laisvę nuspręsti kas yra tinkamas turinys o kas ne.

Kad taptų “Facebook” turinio vertintojais 15min.lt turėjo tapti kompanijos “IFCN”
partneriais. Kompanija teigia patikrinanti naujienų portalų tikslumą ir nešališkumą. Tačiau atrodo, kad “IFCN” kelia gana žemus reikalavimus norint tapti programos partneriais.

Vieninteliai reikalavimai norint būti patvirtintu kaip “kokybiškos informacijos šaltiniu” yra naujienų bendrovės steigimo dokumentų pateikimas, viešai paskelbta “nepartiškumo” politika, vieša informacija apie portalo savininkus, ir puslapis skirtas “faktų patikrinimui”.

15min.lt “faktų patikrinimo” skiltis pavadinta “Patikrinta 15min”. O dėl “IFCN” patvirtinimo į kompaniją kreipėsi 15min.lt žurnalistė Liepa Želnienė.
“IFCN” taip pat nurodo, kad naujienų portalo prašymas turi būti patvirtintas nepriklausomo eksperto. 15min.lt prašymą patvirtino profesorius iš Latvijos Marins Kaprans, tačiau atrodo, kad jo darbas buvo tik nustatyti ar 15min.lt pateikė anksčiau išvardytus dokumentus.

15min.lt turi galimybę “Facebook” platformoje nuspręsti ar vartotojų pasidalinti, straipsniai ar jų parašytos nuomonės neskleidžia “dezinformacijos”. 15min.lt turi galimybę įvesti “šešėlinį bloką” kas sumažins paskelbtos informacijos skaitytojų skaičių iki 80%.

15min.lt taip pat turi galimybę užblokuoti “Facebook” vartotojus ar puslapis tam tikram laikui.

Papildyta

15min.lt žurnalistė Liepa Želnienė
atsakė į abi.lt publikuotą straipsnį. Jos teigimu 15min.lt neturi galimybės laikinai užblokuoti vartotojus ar puslapius.


Komentarų nėra: