2020-02-12

Kuo, Po Perkūnais, UžSiIma LRT ir „Sodra"?!


LRT yra Visuomeninis Transliuotojas, o „Sodros" 
veiklą Lietuvoje (socialinį draudimą) reguliuoja LR valstybinio socialinio draudimo įstatymas.

Pensijų kaupimas antrojoje pakopoje po Naujųjų: kai kurie bus įtraukti naujai, o kitiems teks mokėti daugiau.
122
Irma Janauskaitė,
LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt
2019.12.20 21:54
Štai ką rašo šitoji mūsų mokesčiais išlaikomo LRT diurnalistė Irma Janauskaitė:

Netrukus apie save vėl primins pensijų kaupimas privačiai. Iškart po Naujųjų tūkstančiai žmonių bus automatiškai įtraukti į antrąją pakopą, bet jų įmoka į pensijų fondą jau bus didesnė, nei moka šiemet pradėjusieji. Daugiau atriekti nuo algos sausį turės ir visi tie, kas lig šiol kaupia minimaliai.

Po poros savaičių „Sodra“ peržiūrės gyventojų Lietuvoje sąrašus – kiek jų yra jaunesni nei 40 metų, dirba samdomą darbą, individualiai arba su verslo liudijimu ir nepasirinkę jokio antrosios pakopos fondo. Iškart po Naujųjų tūkstančiai žmonių bus automatiškai įtraukti į II pakopą ir jiems reikės spręsti, ką gi daryti – kaupti ar ne.

Kas konkrečiai bus įtrauktas į kaupimą, turėtų paaiškėti sausio 2-ąją. Nenorėsiantys kaupti, turės pusmetį laiko atsisakyti. Norėsiantys pirmą sumą nuo algos atrieks po pusmečio.

„Pirma įmoka pradedama skaičiuoti liepos mėnesį, tai savo darbo užmokesčio lapelyje žmogus tą informaciją matys rugpjūčio mėn. Ir turbūt svarbu, kas buvo ir šiemet, taip, praėjus terminui, birželio 30 dieną, galimybės atsisakyti dalyvauti kaupime nebebus“, – sako „Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis.

PO PERKŪNAIS - TIE PENSIJŲ KAUPIMO FONDAI - P R I V A T Ū S!!!!!!

KUO UŽSIIMA IŠ MOKESČIŲ MOKĖTOJŲ PINIGŲ IŠLAIKOMA LRT IR „SODRA"?

Finansines pasekmes modeliuojančių profesionalų, aktuarų*, teigimu, kaip nori, kur nori, bet patiems kaupti reikėtų jauniems žmonėms, nes „valdiška“ jų senatvės pensija, dėl dirbančiųjų mažėjimo, bus gal net kuklesnė nei dabartinės pensijos.

„Kuo mažesnės pajamos, tuo reikšmingesnė valstybės parama. Tai, kol ji yra, manau, tikrai verta ją išnaudoti. Kuo aukštesnės pajamos, kuo aukščiau nuo vidurkio, tuo labiau reikia kaupti, nes atitinkamai bus didelis pajamų kritimas, išėjus į pensiją. „Sodros“ pensija tai, aišku, yra panaši į buvusias pajamas, kurias uždirbo iki vidutinio atlyginimo“, – teigia Aktuarų* draugijos valdybos narys Evaldas Valeiša.

Sukti galvą dėl kaupimo vis dėlto teks kiekvienam individualiai. Antrosios pakopos skeptikai yra ne kartą sakę, kad universalaus patarimo čia nėra – kaupdamas žmogus daugiau ar mažiau dalyvauja loterijoje, nes ateityje politikai vėl gali ką nors pakeisti ir fondų uždarbis gali būti visoks.

Šiemet fondai skelbia dviženklį uždarbį būsimiesiems pensininkams. Bet aktuarai* sako, pernai VERTĖS POKYTIS BUVO MINUSINIS.


2019.09.09
Įmokas į pensijų fondus mokėjo kas ketvirtas šalies gyventojas

2019 m. sausio 21 d.
Į pensijų kaupimą naujai įtraukiami gyventojai, kurie sausio 2 d. buvo jaunesni nei 40 metų amžiaus, yra nuolatiniai Lietuvos gyventojai ir tą dieną turėjo darbą ar vykdė savarankišką veiklą pagal autorinę sutartį, su verslo liudijimu, individualios veiklos pažymą, buvo veikiančios individualios įmonės savininkai ar mažosios bendrijos nariai. Taip pat įtraukiami gyventojai, kurie dalyvavimą 2 pakopos pensijų sistemoje buvo sustabdę 2013 m. (nepriklausomai nuo amžiaus).

Visi jie pensijų kaupimo dalyviais taps ir įmokas mokėti pradės nuo liepos, jeigu iki to laiko neatsisakys kaupti arba savo iniciatyva nesudarys pensijų kaupimo sutarties anksčiau.

From Latin āctuārius (copyist, account-keeper), from āctus** (public business); see actuarius.

actus

Etymology 1
Perfect passive participle of agō (make, do).

Etymology 2

From agō (do, make, drive) +‎ -tus (suffix forming fourth declension action nouns from verbs).

** Aktų*** Salė...
*** Do You Do ... 
Aktas?


Komentarų nėra: