2020-10-01

Žudikai Žudecai

 

Lietuvių kalbos etimologinio žodyno duomenų bazė

Rezultatai
Antraštė:
žúdyti
Straipsnelis:
Leskynas (Leskien A., Der Ablaut d. Wurzelsilben im Lit., 1884, 314) ir K. Būga KZ LII 277 la. zùdît(ies) ar zūduot ‘krimstis, sielotis’ gretina su zustzaudēt, lie. žúdyti. Minėtasis la. v. savo reikšme rodos esąs artimas r. kalbos formai жуда́ ‘ilgesys, siaubas, nelaimė’, su kuria K. Būga KSn I 302 sieja lie. žiaudùs ‘rūstus’. Pasakytina, jog Leskyno ir Būgos etimologijai rodos pritaria la. nâvît ‘užmušti’ : nâvîtiês ‘kamuotis’.
Šaltinis:
Endzelīns DI III, 438
Antraštė:
žudýti
Straipsnelis:
žr. žūti
Šaltinis:
Meid 1965, 123

© 2007–2012 Vilniaus universiteto Filologijos fakultetas

Gal prastai žiūrot, a?

Eiva pas Vladuką Drakulą,

pažiūrosiva:)

Vajei ojei - ką aptikom...

Žudecai:

Terminas rumun. judeţ pagal kilmę reiškia administracinę sritį, kurią valdo vienas teisėjas. Žodis kilęs iš rumun. jude 'teisėjas', o šis – iš lot. iūdex 'teisėjas'. Viduramžių Valakijoje žudecus valdė žudai, vykdę tiek administracines, tiek teismines funkcijas. Seniausias žinomas žodžio mold. жуде paminėjimas Moldavijos kunigaikštystėje yra iš 1409 m.

Žudecai savo kilme giminingi Sardinijos valstybiniams dariniams judikatams. Judikatai pradžioje irgi buvo sritys, kurias valdė teisėjai.

Uff...

Judikatas (it. giudicato, dgs. giudicati) – valstybė Sardinijoje. Joje buvo penki judikatai, egzistavę nuo maždaug 900 iki 1410 m., kai paskutinis judikatas atiteko Aragono karalystei. Judikatų valdovai buvo judikai (it. giudice).

Valdovų pavadinimas judikas (it. giudice, dgs. giudici) kilęs iš lot. iudice 'teisėjas' (dgs.iudices). Valda judikatas lotyniškai vadinosi iudicatus 'teisėjo valda' (dgs. iudicati).

582 m. įkūrus Afrikos egzarchatąBizantijos provincijos valdytojai buvo tituluojami judex provinciae. Vėliau lotyniškas terminas pakito ir tapo lot. judike.

... (it. giudice, dgs. giudici)...

g -> j?????

??????




4 komentarai:

Dario Budrio rašė...

Skiepai gelbėja gyvūnų logika ir suaktyvina šizofrenijas,kai tampi $augiu $argiu. Sekantis $ūkis aukštinti l€rvų:

Eutanazija (gr. ευ 'geras, garbingas' + θάνατος 'mirtis') – lengvas ir neskausmingas žmogaus ar kito gyvūno gyvybės nutraukimas, mirtis.


https://bukimevieningi.lt/manau-uz-zmogzudyste-turetu-buti-baudziami-tie-kurie-atsakingi-uz-skiepu-sukeltas-komplikacijas/#comments

Dario Budrio rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Dario Budrio rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Dario Budrio rašė...

Bezdžionės žino ,kad jie kilo iš bezzdžionių, todel parsiduoda energija en$teino įgulai. ĒN ĖR?!? GIJA


https://un-sci.com/ru/2020/09/30/propavshaya-gramota-rasskazal-s-altshuler-1945/