2020-11-30

JAV TeisėSaugos Laimikis

 

JAV teisėsauga iš vienos žinomiausių nelegalių internetinių prekyviečių „Silk Road“ areštavo dar neregėtą sumą skaitmeninės valiutos bitkoino, verto apie 1 mlrd. dolerių.

2020-11-30

Portalo CNBC duomenimis, tūkstančiai bitkoinų yra kol kas didžiausias šalies Teisingumo departamento laimikis kovojant prieš kriptovaliutų naudojimą nelegaliose veiklose.

„Silk Road“ iki šiol buvo žinomiausia nusikalstama prekyvietė, – teigė JAV Kalifornijos valstijos prokuroras Davidas Andersonas. – Sėkmingas šio puslapio kūrėjo sugavimas dar 2015 m. paliko milijardų dolerių vertės klausimą. Kur dingo visi ten cirkuliavę pinigai?“

„Silk Road“ leido žmonėms parduoti ar įsigyti narkotinių medžiagų su bitkoinu, taip išsaugant asmenų anonimiškumą. Puslapis JAV teisėsaugos buvo uždarytas 2013 m., o jo kūrėjas Rossas Ulbrichtas po dvejų metų suimtas ir nuteistas iki gyvos galvos.

Praėjusią savaitę Londone veikiantis „blockchain“ analizės centras „Elliptic“ užfiksavo masinį bitkoino judėjimą, kurį paskatino JAV Teisingumo departamentas, – 69 369 bitkoinai, 

verti apie 1 mlrd. dolerių,

69369×19291 =  = 1 billion 338 million 197 thousand 379

buvo išimti iš virtualios piniginės. Tai buvo 4 didžiausios šios virtualios valiutos sankaupos pasaulyje, kurios tikriausiai „yra siejamos su R. Ulbrichtu ar kuriuo nors kitu „Silk Road“ prekeiviu“, nors, „Elliptic“ bendrakūrėjo Tomo Robinsono teigimu, yra sunkiai tikėtina, kad pats buvusios prekybvietės savininkas R. Ulbrichtas galėjo atlikti tokią finansinę operaciją iš kalėjimo.

Būtent taip JAV teisėsauga sugebėjo susekti šias neteisėtas lėšas, kurios neįvardyto asmens buvo pasisavintos iš nulaužtos „Silk Road“ sąskaitos.

Kol „Silk Road“ dar veikė, ją naudojo tūkstančiai narkotikų ir kitų nelegalią veiklą vykdžiusių prekeivių. Puslapyje būdavo galima susirasti tokių paslaugų kaip įsilaužimas į kompiuterius ar net žmogžudystės užsakymas. Bendra puslapyje vykusių finansinių operacijų suma siekė apie 9,4 mln. bitkoinų.  

Kriptovaliutos – nusikalstamo pasaulio variklis

Kriptovaliutų ir nusikalstamo pasaulio simbiozė nėra naujiena, JAV ir kitų valstybių teisėsauga jau ne pirmus metus bando sunaikinti sudėtingą kibernetinį šešėlį, į kurį papuola ne viena žinoma ir legali įmonė.

Vienas iš pavyzdžių – 2014 m. uždaryta bitkoinų birža „BitInstant“. Jos vadovas Charlie‘is Shremas ir brokeris Robertas M. Faiella buvo suimti JAV teisėsaugos už galimą kriptovaliutos pardavinėjimą asmenims, kurie ją naudojo narkotikų prekyboje.

Ch. Shremas ir R. M. Faiella buvo apkaltinti „Silk Road“ puslapyje prekiavusiems asmenims pardavę bitkoinų už daugiau nei 1 mln. dolerių.

Kompanijos savininkas Ch. Shremas iškeisdavo grynuosius pinigus į bitkoinus kolegai R. M. Faiellai, kuris valdė nelegalią keityklą „Silk Road“ puslapyje. Taip pat „BitInstant“ vadovas tariamai pats pirkdavo narkotines medžiagas iš minėtojo prekybos puslapio.

Ch. Shremas už nusikalstamą veiklą gavo 2 metus kalėjimo ir 950 tūkst. dolerių baudą, o R. M. Faiella – 4 metų kalėjimo bausmę. Abu asmenys bausmę jau atliko ir yra laisvėje. 

Įdomu - JAV TeisėSauga tuos BTC 69369 pardavė, pasiliko ar nuėjo NauJorko biržon palošt?

Tradicijos taigi senos toj Amerikoj...







Komentarų nėra: