2013-02-01

Lietuva globoja piliečius



12. Iškalbinga citata 2013-02-01 17:53 IP: 84.15.176.171  
"Be to, prokuroras nutarime įvertino ir tokią aplinkybę, kad baudžiamasis procesas dėl užsienio valstybėje padarytų nusikalstamų veikų žmogaus gyvybei galimas tik tuo atveju, jeigu šias veikas padarė Lietuvos Respublikos pilietis ar kiti nuolat Lietuvoje gyvenantys asmenys. Atlikto ikiteisminio tyrimo metu nenustatyta jokių faktinių aplinkybių, kurios pagrįstų priežastinį ryšį tarp Lietuvos Respublikos piliečio ar kito nuolat Lietuvoje gyvenančio asmens veiksmų ir V. Pociūno mirties." Google: Prokurorai nusprendė, kad V. Pociūno mirtis - nelaimingas atsitikimas

13. > 12. 2013-02-01 18:03 IP: 84.15.176.171  
Lietuvos Respublikos konstitucija. 13 straipsnis. Lietuvos valstybė globoja savo piliečius užsienyje.

Globa...

Globa.

...

Mūsų Konstitucija...

...

Teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti teisės akto konstitucingumą turi:
  • dėl įstatymo ar kito Seimo priimto akto – Vyriausybė, ne mažesnė kaip 1/5 visų Seimo narių grupė ir teismai;
  • dėl Respublikos Prezidento akto – ne mažesnė kaip 1/5 visų Seimo narių grupė ir teismai;
  • dėl Vyriausybės akto – ne mažesnė kaip 1/5 Seimo narių grupė, teismai ir Respublikos Prezidentas.
Prašyti Konstitucinio Teismo išvados visais Teismo kompetencijai priskirtais klausimais gali Seimas. Prezidentas gali prašyti išvados dėl Seimo narių rinkimų ir tarptautinių sutarčių.

Pažymėtina, kad Lietuvos konstitucinė teisė nenumato (individualaus) konstitucinio skundo galimybės, kai į KT gali kreiptis ir „paprasti“ žmonės (pvz., piliečiai, užsieniečiai).






1 komentaras:

Unknown rašė...

Net „putinistano“ Rusijoj kiekvienas jos pilietis gali kreiptis į Konstitucinį teismą. O svarbiausia, savo teises ginti, remdamasis Konstitucija tiesiogiai. O Sąjūdžio politikų valdomoj Lietuvoj — ne. Pilietis neva turi žinoti tūkstančius vienas kitam prieštaraujančių įstatymų, nežinojimas juk neatleidžia nuo atsakomybės. Kai atvirkščiai, pilietis Konstitucija turi remtis pirmiausia, ir dažniausiu atveju to turi užtekti.