2015-03-31

Leningrado "Balticum"

Leningrado A.A.Ždanovo valstybiniame universitete mes, šeši Vilniaus V.Kapsuko valstybinio universiteto Matematikos ir mechanikos fakulteto studentai, atsiradome 1973 metų rugsėjį, kai mus už gerą mokymąsi tuometinės Lietuvos mokslo kuratoriai "ištrėmė" Piterin siekiant vystyti Lietuvoje sąlyginai mažai įdirbio turėjusią matematikos šaką - diferencialines lygtis dalinėmis išvestinėmis, dar vadinamą matematine fizika.

Su stipendija.

Pitery gaudavom kitą stipendiją.

Baigėme to universiteto "mat-mech'ą"
1977-tais (VU baigę du kursus atvykom vėl į antrą kursą).

Po to visi šešeri buvome aspirantūrose, galop apsigynėme disertacijas, irgi visi, vieni anksčiau, kiti vėliau, vienas iš mūsų aukštai mokslinėje hierarchijoje pakilo.

Seni jau laikai:)
Tai vėliau, gerokai vėliau, paskui šį ženklą nemažai Piterio bendramokslių po platųjį pasaulį išsilakstė išsibėgiojo.

Tada nelakstė.

Taigi, tais senais laikais Leningrade radom nemažai studentų ir aspirantų iš Lietuvos - tuometiniai mokslo centrai buvo Leningradas ir Maskva, o po Oksfordus beigi Kembridžus ar, tarkim, Džordžtaunus, niekas nelakstė, kaip dabar; na, nebent "patikimi asmenys", labai patikimi.

Ne tik iš Lietuvos studentų Leningrade buvo, ir iš Latvijos bei Estijos, irgi.

Tos trys sovietinės tada respublikos "Pabaltiju" buvo vadinamos.

Taigi, tie pabaltijiečiai Piterio studentai turėjo savo klubą, "Balticum".

Rinkdavomės laikas nuo laiko ten, aš ir savo būsimąją žmoną, dabar jau buvusią, ten sutikau - iš Tartu, kur universitete studijavo, buvo mūsų "Balticum"'an su kitais studentais lietuviais, taipogi ir taliniečiais, atvažiavusi.

Jau tada "Balticum" klube tvyrojo mus vėliau "Baltijos kelyje" sujungusi dvasia.

Pagūglinau...

Peterburgo pabaltijiečių organizacija "Balticum" sugrįžo!

2005 rugpjūčio 19 d. Arvydo Jankausko sodyboje Valiukiškių kaime, vaizdingose Kernavės apylinkėse:)

Dar kitais metais - 2007 balandžio 14 d. Valiukiškėse susirinkusi iniciatyvinė grupė nutarė įsteigti klubą "Sankt Peterburg", bei paruošti klubo veiklos įstatus bei steigimo dokumentus. 2007 liepos 16 d. VšĮ klubas „Sankt Peterburg“ užregistruotas Juridinių Asmenų Registre.

Radau naudos iš FSB/KGB įsilaužimo:)

Dar vienan kluban įstosiu.

Tiksliau - grįšiu.

Įdomu, aišku, ar prezidentė Dalia Grybauskaitė ten, "Balticum"'e, lankydavosi.

Jį Leningrade buvo 1976-1983 metais, o mes ten atsiradom 1973-čių rugsėjį, aš aspirantūros metais Piterį Novosibirsku pakeičiau (keitėsi mano mokslinis vadovas) 1980-tais, gal 1979-tų gale; nei aš, nei kiti iš mūsų, "mokslo tremtinių" šešiukės, jos ten, "Balticum'e", nesutikom.

Ar matėt kiti - baltikumiečiai?

Linkėjimai!

Komentarų nėra: