2015-07-06

Graikų referendumo klausimas

Elertė "Klasikos" radijo korespondentas Atėnuose vakar elertiečiams ilgokai aiškino, kad  graikų referendumo
klausimas paprastam piliečiui nesuprantamas ir jį suprasti tegali (suprask, "nepaprastas") ekonominį išsilavinimą turintis žmogus, bet paties klausimo taip ir nepasakė.

Ir dabar, šį rašinį berašant, tam pačiam radijuj mūsų (chemiko ir teisininko išsilavinimą turintis) finansų ministras šneka, kad "graikų referendumo klausimas buvo suformuluotas pakankamai neaiškiai".

Štai jis:
Greece will hold a referendum on Sunday with a question as complex as the situation:
Ir kas čia neaiškaus?

Argi nesąžiningai elgiasi graikų valdžia, tardamasi su savo žmonėm ir neslėpdama sudėtingos padėties, kurioje  ji yra atsidūrusi?

"Should the proposed agreements be accepted, which was submited by the European Commision, the European Central Bank, and the International Monetary Fund in the Eurogroup on 25.06.2015 and constitute of two parts, which constitute their unified proposal?"

Kame gi tas klausimo formuluotės neaiškumas?

Gal tame, kad referendumo klausime nematyti 19 šalių, kurioms, anot Elertė radijo žinių, prieštarauja graikai, bet yra TVF, ECB ir Europos Komisija.

Štai Europos Komisijos vadovas, šaunuolis:
O kiek mūsiškių esam girdėję apie Eurogrupę?

Kodėl neformaliame Europos Sąjungos organe pateikiamas formalus skolintojų/kreditorių pasiūlymas Europos Sąjungos narei Graikijai?

Kad būtų daugiau teisėtumo?

Šiandien tariasi Angela Merkel su François Gérard Georges Nicolas Hollandu
o rytoj rinksis eurozonos finansų ministrai - Eurogrupėje...

The Eurogroup  is the recognised collective term:)
Kai dvi vietoj vienos dienos su "Maximos" euroalaus buteliu už 1 (lietuvišką) centą prabalsavusiam Lietuvos piliečiui vyko mūsų referendumas dėl stojimo į Europos Sąjungą dėl (būsimos) narystės Europos Sąjungoje - ar buvo referendumo biuletenyje nurodyta/paminėta 6 000 puslapių sutartis, kuria rėmėsi Referendūmui besipriešinusi Lietuvos valdžia? 

O kur toji 6 000 puslapių sutartis, praturtinusi mus - ne, ne pinigais, o teisine terminija - buvo paskelbta?

 "Pritariu Lietuvos Respublikos narystei Europos Sąjungoje".

Toks mūsų referendumo klausimas.

O kur klaustukas?

2003 m. gegužės 10-11 d. vyks privalomasis referendumas dėl Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje, kurio klausimo sprendimo tekstas yra: "Pritariu Lietuvos Respublikos narystei Europos Sąjungoje".

Labai suprantama paprastam piliečiui...

Komentarų nėra: