2017-04-19

Tie Britai....

Didžiosios Britanijos  Sunkių nusikaltimų tyrimų tarnyba (SFO - Serious Fraud Office)
 apklausė Lietuvos verslininką Pranciškų Jurgutį, kuris davė nuoseklius parodymus apie tai, kaip nuo 2004 iki 2009 m. nuolat mokėjo didelius kyšius (iki vieno milijono litų ir daugiau) didžiausių Lietuvos politinių partijų - Socialdemokratų, Darbo partijos ir Liberalų sąjūdžio vadovams ir finansininkams. Kyšiai buvo mokami už valstybės užsakymus Klaipėdos uoste (čia darbus vykdė P.Jurgučio įmonė "Klaipėdos hidrotechnika") ir Elektrėnuose (už valstybės įmonės „Elektrėnų elektrinė" modernizavimą).

Visa ši kyšininkavimo istorija Lietuvoje, be abejo, būtų numarinta, 
jeigu jos nebūtų pradėję anglai. Mat paaiškėjo, kad kyšininkavo ne tik P.Jurgutis, bet ir Didžiosios Britanijos piliečiai.

O papirkinėti užsienyje anglams neleidžia Didžiosios Britanijos dar 1906 m. priimtas Korupcijos prevencijos aktas bei kiti įstatymai. Būtent šių aktų pažeidimų kaltinami ir Prancūzijos kompanijos "Alstom", kuri veikė ir Didžiojoje Britanijoje, vadovai.

Britai dar 2014 m. kaltinimus pateikė "Alstom Network UK Ltd" dėl kyšininkavimo vykdant transporto projektus Lenkijoje Indijoje ir Tunise. Dėl kyšininkavimo apkaltinti kompanijos vadovai  Robert John Hallett ir Graham Denis Hill - jų teismas prasidės kitų metų sausį JK teisme.

2014 gruodį kaltinimai pateikti ir "Alstom Power Ltd" vadovams  Nicholas Paul Reynolds ir John Venskus - jie kaltinami kyšininkavę vykdant Lietuvos elektrinės projektus nuo 2002 m. vasario  iki 2010 m. kovo mėnesio.


Todėl buvusio Ūkio ministro Viktoro Uspaskich, Darbo partijos savininko, kuris šioje byloje apklaustas spec. liudininku, savęs raminimas, kad "visiems tiems dalykams jau suėjo senatis", neturi pagrindo.
Pats P.Jurgutis pasakoja, kad asmeniškai V.Uspaskich nešė daugiau nei milijono litų kyšį, kuris vos tilpo 5 litrų viskio dėžutėje, ir kurį reikėjo nešti dviem rankomis.

Žodžiu P.Jurgutis yra tiesiog aukso kasyklos anglų teisėsaugai, nes įrodyti korupciją tokiose bylose labai sunku - visi tie pinigų pervedimai yra grindžiami kažkokiomis pseudo paslaugomis.  O P.Jurgutis, kuris britų prašymu jau yra saugomas liudininkas, atvirai pasakoja, kaip nešė kyšius ministrams ir partijų finansininkams.

Lietuva - Tėvynė
Mūsų

Komentarų nėra: