2017-04-18

"ReLigonys" Valstiečiai

Didžiulį kvartalą sostinės centre – Vilniaus Pranciškonų vienuolyną*
– vos tik atgavę lenkų vienuoliai uja lauk nuomininkus. Negana to, 5,5 tūkst. kv. m ploto kompleksas Vilniaus širdyje keliems vienuoliams buvo atiduotas tyliai – kelią tam atvėręs finansų ministro 
įsakymas visuomenei neprieinamas.
15min žiniomis, pranciškonams perduoto komplekso vertė gali viršyti 20 mln. eurų.

2017 m. kovo 13 d. Vyriausybės pasitarime buvo priimtas sprendimas atiduoti šiuo metu valstybės įmonės Turto banko patikėjimo teise valdomą nekilnojamąjį turtą (5 pastatus) Vilniuje, Pranciškonų g. 1, Mažesniųjų brolių konventualų (pranciškonų) ordino vienuolynui. Pagal nutarimo formuluotę, Gdansko provincijos jurisdikcijoje esančių lenkų pranciškonų grupei „atkuriamos“ nuosavybės teisės į Vilniuje esantį vienuolyną. Šios nuosavybės teisės įgytos, kai okupacinio Lenkijos režimo teismas 1938 metais šį pastatų kompleksą perdavė Lenkijos pranciškonų** konventualų nuosavybėn. 

ir kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson 
šiuo sprendimu įtvirtina okupacijos padarinius.***

** Pranciškonai ir dominikonai inkvizicijos procese

Įvairiose mokyklinėse istorijos knygose teko skaityti, jog "aktyviausi inkvizitoriai buvo dominikonai ir kiek vėliau pranciškonai". Omeny turimas XIII - XVII pab. laikotarpis. Gal galite pakomentuoti, kaip šie ordinai prisidėjo prie inkvizicijos konkrečiai?

Tai platesnių ir gilesnių istorijos studijų tema, kurios negalima keliais sakiniais išsemti. Reikia pastebėti, kad vienuolijos ir bažnytiniai tribunolai dažniausiai užsiimdavo klaidų skelbiamame mokyme nustatymu, bausmes dažniausiai vykdydavo pasaulietiniai organai, o raganų medžiokle dažniausiai užsiimdavo kaimų ir atokių miestelių vietiniai fanatikai, atokiau nuo Bažnyčios ir valstybės valdžios. Viskas labai suvelta į viena ir labai skirtinga įvairiais laikotarpiais bei įvairiose vietose.
atsakė kun. Vytautas B. Balandžio 28, 2014

*** Mūsų (????) Valstiečiai - ne Pagonys, bet "ReLigonys":((

Komentarų nėra: