2017-04-19

EuroKongas, vienok.


Pirmą kartą į apklausą D.Tuskas buvo iškviestas praėjus kelioms dienoms po to, kai Europos Sąjungos lyderiai, nepaisydami griežto Varšuvos nepritarimo, antrai kadencijai paskyrė jį Europos Vadovų Tarybos pirmininku*.

D.Tuskas buvo iškviestas į uždarą apklausą kovą, bet negalėjo atvykti dėl anksčiau prisiimtų įsipareigojimų Europos Parlamente.

Minimo tyrimo epicentre yra generolai Januszas Nosekas ir Piotras Pytelis, įtariami „viršiję savo įgaliojimus bendradarbiaujant su užsienio valstybės tarnybomis“ negavus reikiamo leidimo.

Lenkijos žiniasklaidos žiniomis, tyrėjų taikiklyje yra susitarimas su Rusijos federaline saugumo tarnyba (FSB), kuris buvo sudarytas netrukus po 2010 metais netoli Smolensko įvykusios lėktuvo katastrofos, nusinešusios tuomečio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio ir dešimčių kitų aukštų lenkų valstybės pareigūnų gyvybes.

D.Tuskas tuo metu vadovavo Lenkijos vyriausybei.

Remiantis kai kuriais pranešimais, susitarimas buvo sudarytas siekiant bendradarbiauti išvedant lenkų karius iš tuo metu Afganistane NATO vykdytų operacijų. Tuo tarpu kituose pranešimuose teigiama, kad susitarimas atvėrė kelią FSB agentams nevaržomai patekti į Lenkijos karinės kontržvalgybos (SKW) būstinę.
Jaroslawas Kaczynskis, įtakingas valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis, kaltina savo seną politinį oponentą D.Tuską, kad šiam tenka „moralinė atsakomybė“ už jo brolio dvynio žūtį lėktuvo katastrofoje Rusijoje.

Trečiadienį prieš kelionę į Varšuvą lipdamas į traukinį D.Tuskas žurnalistams apie laukiančią apklausą sakė: „Neabejoju, jog tai yra dalis politinės raganų medžioklės“**.

*EuroKongas, vienok.
** Raganų medžioklė?

Komentarų nėra: