2017-05-17

Kieno varžteliai prisukti?

Kai kam atsisuka:)

Lietuvos valstybinės institucijos, tarp jų – Policijos departamentas, Muitinė, Lietuvos bankas, Statistikos departamentas, Ignalinos atominė elektrinė, naudojasi Rusijos kompanijų programine įranga, įskaitant antivirusinę programą „Kaspersky Lab“. Formaliai įmonė registruota Didžiojoje Britanijoje, tačiau jos centrinė būstinė veikia Maskvoje. Šios kompanijos savininkas Jevgenijus Kasperskis artimais ryšiais siejamas su valdančiu Rusijos saugumiečių elitu. Skelbiama, kad jo sūnus turi bendrų verslo projektų su Rusijos prezidento Vladimiro Putino dukra. Pati „Kaspersky Lab“ aktyviai dalyvauja kovoje su Vakarų elektroninėmis žvalgybomis. Būtent ši kompanija nustatė JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) virusą „Stuxnet“, atakavusį Irano branduolinę programą. Kibernetinio saugumo specialistai sako, kad tokios įrangos reikėtų vengti, mat Rusija ją gali panaudoti saviems tikslams.

Rusijos Gynybos ministerija ir Federalinė saugumo tarnyba (FSB) naudoja ir rekomenduoja savo padaliniams ir rusišką programinę įrangą finansų ir turto apskaitos valdymui – sistemą „1S“. FSB su kompanija „1S“ vykdo programą „Jaunieji FSB programuotojai“. Lietuvoje „1S“ programą naudoja Policijos departamentas ir Lietuvos bankas.

Lietuvos banko informacinių technologijų specialistai ginasi, kad įrangą renkasi atsakingai, naudoja ir papildomas, kitų gamintojų apsaugos priemones. Kibernetinio saugumo specialistai su šypsena atmeta Lietuvos banko argumentus, sakydami, kad Lietuvoje nėra tokios kompetencijos specialistų, kurie galėtų patys įvertinti tokio masto kompanijų programų galimą riziką.

Šią sistemą taip pat naudoja ir Lietuvos policija.

2017-tais metais, 27 metams prabėgus po 1990-ųjų, sugalvojom paklausti: kodėl?

Komentarų nėra: