2017-08-29

Naujoji Ukraina

Kadaise Ukrainos žemės priklausė Lietuvai, dabar dažniausiai vadinamai Didžiąja Kunigaikštyste.

Dabar gi taip nebėr.

Ukraina (sovietinė respublika) netgi steigė Jungtines Tautas (sykiu su Rusijos ir Baltarusijos sovietinėm respublikom), o Lietuva, 1918-tais nusipaišiusi naują vėliavą, to nė nemanė daryti.

Jau tiek nusišnekam, kad kalbam apie kitąmet švęsimą Valstybės šimtmetį.

Cituoju tekstą, įrodantį, kad tapome Naująja Ukraina:

Į Lietuvą gyventi ir mokytis atvyko 15 ukrainiečių vaikų iš Donecko ir Luhansko
Į Vilniaus lietuvių namus lydimi mokytojo šiandien atvyko penkiolika nuo karo neramumų nukentėjusių ukrainiečių vaikų iš Luhansko ir Donecko sričių. Kad jie galėtų gyventi ir mokytis Lietuvoje, Švietimo ir mokslo ministerija šiemet yra numačiusi skirti 25 300 eurų. Šiemet Lietuva ukrainiečiams nupirko ir kelionės bilietus.

Kaip praneša Švietimo ir mokslo ministerija, Vilniaus lietuvių namuose jie mokysis atskiroje klasėje. Visus vaikus, kurie mokysis ir gyvens Lietuvoje, atrenka patys ukrainiečiai.

Pernai spalio mėnesį taip pat buvome sulaukę 16 vaikų ir dviejų mokytojų iš Ukrainos. Ukrainos valstybės siunčiamų vaikų ir mokytojų iš Donecko ir Luhansko sričių mokymą ir apgyvendinimą Lietuvoje taip pat organizavo Švietimo ir mokslo ministerija.

Visi vaikai buvo iš daugiavaikių šeimų, kurios per karą neteko namų*. Iš 16 vaikų 4 šiais mokslo metais pasiliko Lietuvoje ir mokosi lietuvių kalbos. Iš viso Vilniaus lietuvių namuose šiuo metu mokosi 22 ukrainiečių vaikai. Didžiuma jų atvyko su tėvais, dėl karo pasitraukusiais iš Ukrainos.

* Ukrainos, Rusijos ar Donecko bei Luhansko pajėgos sugriovė ukrainiečių namus Donecke ir Luhanske?

Komentarų nėra: