2018-07-05

Pastiręs Andrius Štirietis



Aš gi šiek panevėžietis, tai paskambinau jaunam panevėžiečiui ir klausiu:

- Ką tau reiškia „paštyrinti"?

- Pripjauti, - sako.

Tad toks ir „vokusas" - tas Andrius Štirietis juk tą popiežiaus siųstą karūną pro būsimą Panevėžį Mindaugui į Anykščius vežė, tai pakeliui ir „pasižymėjo":)

Nejuokinga?

Andrius Štirietis = Andrius iš Štyrijos.

Kur ta jo Štyrija?

Andrius fon Štirlandas (vok. Andreas von Stirland arba Andreas von Felben, g. Štirijoje, Austrija) – 1241-1242 m. ir 1248-1253 m. Livonijos ordino krašto magistras.

Orientavosi į popiežių, o ne į Vokietijos imperatorių.
1242 m. vadovavo riteriams per Ledo mūšį, tačiau tiesiogiai jame nedalyvavo, vadovavimą perdavė komtūrams, o pats mūšį stebėjo iš saugios vietos ir į nelaisvę nepateko.
Iš pradžių rėmė Rygos vyskupą Mikalojų, o šis Tautvilą, kovojusį su Mindaugu1250 m. surengė žygį į Mindaugo domeną ir į jo sąjungininkės pietų Žemaitijosžemes. Tai susilpnino Lietuvą ir 1250 m. antroje pusėje Andrius fon Štirlandas užkariavo Žiemgalą.
Mindaugas, norėdamas pašalinti politinį varžovą Tautvilą, 1250 m. pabaigoje ar 1251 m. pradžioje Andrių fon Štirlandą papirko. Šis suprato, kad įveikti Lietuvą įmanoma tik ją suskaldžius, radus kompromisą su jos valdovais, tad ėmė keisti Livonijos ordino politiką ir pripažino pagonių valdovui teise apsikrikštyti pačiam. Tarpininkaujamas Andriaus Mindaugas 1251 m. pirmoje pusėje apsikrikštijo.
Tiesioginiai Lietuvos ryšiai su popiežiumi prieštaravo Andriaus tikslams, tačiau siekdamas Žemaitijos jis parėmė Mindaugo kovą su priešiška koalicija. Už karaliaus karūną, kurią Mindaugui parūpino Andrius, Mindaugas Livonijos ordinui užrašė žemaičių žemes. Reali Andriaus politika Livonijos ordinui buvo naudingesnė nei siūlymas nepripažinti Lietuvos valstybingumo, bet Livonijos ordino siuzereno, Vokiečių ordino vadovybės dalis Andriaus kompromisams nepritarė. Livonijos ordino kapitula apkaltino Andrių palankumu Lietuvai ir pareikalavo atsistatydinti. 1253 m. rudens pradžioje Andrius išvyko į Vokietiją. Nors Livonijos ordino vadovybė jį ir nušalino, tačiau jo diplomatinę politiką Lietuvos atžvilgiu tęsė iki Durbės mūšio 1260 m.[1]
Ką sakyt Žemaičiams?
Štirija (vok. Steiermark) – antra pagal plotą žemė Austrijos vidurio pietuose. Sostinė – Gracas. Plotas – 16 392 km²; 1,211 mln. gyventojų (2013).


1 komentaras:

Audrius rašė...

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Штирлиц