2018-11-04

Dievų Miškas

Balys Sruoga.
Dievų Miškas.

Memuarinis lietuvių rašytojo ir poeto Balio Sruogos romanas. Jame aprašyti autoriaus išgyvenimai nacių Štuthofo koncentracijos stovykloje, į kurią B.Sruoga buvo išsiųstas 1943 m. kovą. Romanas kupinas ironijos ir pasišaipymo iš lagerių tvarkos, elgesio su kaliniais ir apskritai iš visos esamos situacijos. Knygą B.Sruoga parašė vos per kelis mėnesius, tik grįžęs iš koncentracijos stovyklos į Lietuvą 1945 m. vasarą, besigydydamas Birštono sanatorijoje. Tačiau pirmą kartą „Dievų miškas“ išleistas tik 1957 m., jau po autoriaus mirties.
Štuthofo konclagerio vietoje kadais buvęs pagonių Šventoji Giria - Dievų Miškas. Todėl Balys Sruoga ir pavadino šitaip savo romaną.

O kodėl Hitlerio laikais ten įkurdinta koncentracijos stovykla?

Pagonys ir...
Reichskonkordat.
Heiliges Römisches Reich.

Siegh Heil!

Heil.

LukiškėsVilniaus miesto dalis, esanti į vakarus ir pietvakarius nuo Senamiesčio, kairiajame Neries krante. Rytuose tarp senosios Vilnelės vagos ir Lukiškių spėjama buvus Šventaragio mišką, Lukiškių pakraštys buvo ties dabartine Tilto gatve, vakaruose apėmė Lukiškių šilą (dabartinį Vingio parką) ir driekėsi iki Panerių kalvų.

Ta proga Dievų Miške 1642 m. dominikonai pastato medinę Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčią, netrukus – vienuolyną.

Vėliau nebe medinė.

1897 m. pastatyti teismo rūmai, 1898–1903 m. – Lukiškių kalėjimas

1940 m. Lukiškių aikštėje įsikūrė NKVD. 1941–1944 m. per Vokietijos okupaciją Lukiškėse įsikūrė gestapas. 1944 m. čia vėl įsikuria NKVD.

Vėliau gi -

KGB.
 
Dievų 
 
Miške:)))


Komentarų nėra: