2018-11-04

Adekvatūs Avinai


Tiesiog vis negaliu pamiršt jau kažkelintą kartą

man metamų kaltinimų neadekvatumu.

Ar skerdyklon 
galop nuvedama avinų banda
irgi taip kruopščiai prižiūri vienas kito adekvatumą?

Šis tas pamokančio, ar ne?

Visų pirma, jei esi avinas ir nemanai, kad pats gali spręsti kur ganytis, kokią žolę ėsti ir apskritai kaip savo gyvenimą gyventi, jei tavo sprendimai – tik sekti paskui kitą aviną kad ir pavojui į nasrus, tai jau geriau sekti kokį ožį. Jis atrodo rimčiau, nes su rimtais ragais. Ir neaišku kaip, bet sekant juo viskas baigiasi prognozuojamai ir aiškiai.

Antra, jei matai didesniais
ragais
besišvaistantį ožį, paskui kurį seka minia avinų, tai dar nereiškia, kad jis čia ir vadovauja. Ieškokite tų, kurie švilpteli šunims komandas.

Trečia, ką bent jau Centrinės Azijos piemenys puikiai įvaldė – jei nori valdyti kelis tūkstančius avinų, tai paprasčiau yra įsigyti kelis įtikinamai atrodančius ožius, o ne įtikinti visą bandą.

Ketvirta, pagalvokim kaip elgtųsi ožiai, šunys ir piemenys, jei avys pasidarytų drąsios, atsakingos, galinčios save apginti, spręsti už save. Kaip su tokiomis išsišokėlėmis elgtųsi? Ką bandytų joms įrodinėti?

P.S. Ir ką jau slėpti, šiam pamąstymui mane
inspiravo ne tik žavūs prisiminimai iš kelionių, bet ir kai kurios diskusijos politinėje arenoje apie tai, kaip žmones reikia apsaugoti tai nuo vienų, tai nuo kitų blogybių, o iš esmės – apginti nuo jų pačių.

:)))
Na...



Komentarų nėra: