2019-08-01

Lietuvos Karalystė


Algimantas Bučys 
nepatingėjo, atvėrė duris:
Kodėl po karaliaus Mindaugo mirties Lietuvos karalystę vadiname kunigaikštyste? Ką viduramžiais reiškė karaliaus ir karalystės titulai? Kaip reikėtų vadinti senosios Lietuvos valdovus ir kodėl mūsų šalies istorikai vengia įvardinti juos karaliais? Kritiškai vertindamas istoriografiją ir remdamasis šaltiniais, literatūrologas Algimantas Bučys knygoje „Lietuvių karaliai ir Lietuvos karalystė de facto ir de jure viduramžių Europoje“ siekia išspręsti Lietuvos karalystės „bylą“.

2016 m., autoriaus teigimu, tyliai buvo paminėta sukaktis – suėjo 700 metų, kai į Lietuvos sostą sėdo karalius Gediminas. Tada jam kilo mintis ištirti, kaip ir kodėl to meto korespondencijoje ir kituose šaltiniuose vartotas karaliaus terminas šiuolaikiniuose tyrimuose tapo kunigaikščio titulu. Kamuojamas šios neišspręstos mįslės, Algimantas Bučys nusprendė įteikti Lietuvai dovaną jos šimtmečio proga ir pristato knygą „Lietuvių karaliai ir Lietuvos karalystė de facto ir de jure viduramžių Europoje“.

Literatūrologas teigia, kad Mindaugas visuose laiškuose ir privilegijose vadinamas karaliumi dar iki krikšto. Taip pat ir jo įpėdiniai, niekada netapę krikščionimis, kronikose ir dokumentuose taip pat vadinami Lietuvos karaliais. Pats Gediminas tiek pats save vadina karaliumi, tiek taip įvardinamas vokiečių ir Romos šaltiniuose. Anot Algimanto Bučio, keltinas klausimas – ar neatsižvelgdami į šias aplinkybes, nepagrįstai nemenkiname savo praeities?

Autorius tikisi, kad knyga „Lietuvių karaliai ir Lietuvos karalystė de facto ir de jure viduramžių Europoje“ padės iš naujo permąstyti Lietuvos istorinį pasakojimą ir kitaip įvertinti Gediminaičių dinastiją bei jos palikimą.

Taigi - iš tiesų
Jungtinė Karalystė Nr.1, Dviejų Karalysčių Junginys.

P.S. Kodėl ligšiol mes to "nežinojome"?

"Padėkokim" savo istorikams, kuriems vis reikia svetimo "jarlyko" - tai iš Berlyno, tai iš Maskvos, tai iš Varšuvos.
Nevadinam.

2 komentarai:

Dario Budrio rašė...

4a. sugriovėm Romą už reformacija kelio, kurį apibrėžė Prananašas. Pasekoje perkeltas kapas iš melo teritorijos į Žmogiškumu eiti galinčia . Po 1000m melo integracijos,visos Europos $ventieji atslinko ir perėmė viską kas parsidavė Romos teisėm. Sutiko virusą brunono Žmogiškai kol buvo Vyrų, karaliavo Lietuva.

Dario Budrio rašė...

С разумностью – в сравнении смешной – 
Планетка – Солнышком паслась. 
Опять с пылинкою – Землёй 
Хотим установить мы связь. 
Как? описать Симфонии Пространств, 
Гармонно мчащихся всемерным скопом, 
И хватит ль? слов с Земли – Торманс 
На языке, понятном культантропам. 
Пылает, здешним леденя, 
СквозьВременная Ностальгия. 
Поймёте ль? Люди, Вы Меня, 
Иль аксиомы затемнят? 
Ваши мозги – едва живые. 
Но сквозь Историю Земли 
Увидели Мы Ум недюжинный, 
Иначе вряд ли мы смогли б 
Безантэнтропных обнаружить бы.