2020-01-31

Lūzeriai Lietuvos Kalbininkai Ar Britai?


lūzeris

1. kvailys, mulkis, nevisprotis, bukaprotis, netikėlis, nevykėlis, nevėkšla, žioplys
2. karys, nuolat šveičiantis tualetus

Kodėl gi aš šitaip Lietuvos kalbininkus užsipuolu?

Štai kodėl:

Valstybinės kalbos įstatymą būtina taisyti, pritaikant jį prie šių dienų realijų, teigia kalbininkai.

Jų teigimu, valstybei reikia išmokti gyventi su anglų kalba.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis savo ruožtu teigė, kad Lietuvos valstybei reikia išmokti gyventi su anglų kalba.

Šmaikščiausia, kad:

a) Jau rytoj, įsigaliojus „Brexit",
Anglija su savo švepląja anglų kalba jau bus nebe EuroKonge, o mes jame tebesam;

b) Tie mūsų Lietuvos kalbininkai, vietoj to, kad stiprinti lietuvių kalbos,
seniausios
indoeuropiečių kalbos, pozicijas, susimanė šiandien - tokią dieną - šitokias erezijas viešai paplatinti!

c) Ir šitaip jie peza
nepaisydami to, kad anglų kalba tik 3-ioji pasaulyje - po kinų ir ispanų kalbų.
Ogi štai kas: pasakė porą neatsargių frazių ir ... alfa.lt tokį pavadinimą savo straipsneliui pritaisė, kad, dievaž, suprasti tegali tik šitaip: mūsų kalbininkai (šitaip pavadinti rašinyje minimi pora lietuvių kalba rūpintis privalančių Lietuvos pareigūnų) na, tiesiog išprotėjo, o gal parsidavė!?

Ne, taip nenutiko:

„Mums reikia išmokti gyventi su anglų kalba, šiandien ji skverbiasi į tas sritis, į kurias neturėtų labai skverbtis“, – sakė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis.

„Turime dar kartą susitarti, kad lietuvių kalba yra vienintelė valstybinė kalba Lietuvoje, ir diskusijos apie antrą valstybinę, pagalbinę valstybinę, apie regionines valstybines kalbas reikia užbaigti. Nei Konstitucija, nei joks įstatymas to nenumato ir, mano galva, negali numatyti“, – pabrėžė komisijos vadovas.

Spaudos konferencija penktadienį Seime surengta, nes prieš 25 metus, 1995 m. sausio 31 d., priimtas iki šiol galiojantis Valstybinės kalbos įstatymas.

Jame nustatyta, kad Lietuvos valstybinė kalba yra lietuvių kalba, kad ji privalo būti vartojama valstybės ir savivaldybių institucijose, oficialiuose dokumentuose, Lietuvoje viešai demonstruojamos audiovizualinės programos, kino filmai turi būti verčiami į valstybinę kalbą arba rodomi su lietuviškais subtitrais ir pan.

O alfa.lt - britų ruporas.

Kodėl taip sakau?

Žr.:

„Naujienų centras“ – lietuviškos žiniasklaidos grupė, valdanti alfa.lt naujienų portalą, leidžianti IQ, „IQ Life“ „TopGear Lietuva“, „Namas ir aš“, „Statyk!“ ir kitus žurnalus.

2010 m. pasirodė pirmasis žurnalo „IQ. The Economist“ numeris. Žurnalą leidžia žiniasklaidos bendrovė „Naujienų centras“, kuri yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su „The Economist“ leidėjais. „Naujienų centras“ įsigijo išskirtines teises lietuvių kalba ir Lietuvos teritorijoje skelbti „The Economist“ straipsnius tiek spaudoje, tiek internete.

2018 m. birželio mėn. alfa.lt portalo kontrolę Ovidijus Lukošius perėmė iš Nerijaus Gasparavičiaus*, kuris portalą už neįvardijamą sumą pernai spalio pradžioje įsigijo iš koncerno „MG Baltic“..[1]

* Po šitų įvykių... už neįvardijamą sumą pernai spalio pradžioje įsigijo iš koncerno „MG Baltic“










1 komentaras:

Dario Budrio rašė...

ПiKulio KuLiu OmŽEna MoKa AkMo Dūšem AkMenį- Konstitucine Tvarka TikRa! AšMo MoŠa KuMet KA?AL?BO? +TEm +Tik fakenews