2020-02-24

„Pažanga" ParDuota


2019 11 25

Šiemet visiškai susijungus Vytauto Didžiojo, Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetams, liko nereikalingo turto, kurį Vytauto Didžiojo universitetas parduoda aukcione. Aukciono sąraše – 21 objektas, o didžiąją dalį sudaro buvusio Aleksandro Stulginskio universiteto pastatai. Tikimasi už parduotus objektus gauti bent penkis milijonus eurų. Universitetas žada didžiąją dalį lėšų investuoti į studentų bendrabučių atnaujinimą, taip pat skirti lėšų laboratorijų įrangai.

Aukcione atsidūrė ir vadinamieji* „Pažangos“ rūmai.
Tai – vienas iš tarpukario modernizmo pastatų Kaune, kuriems 2015 m. buvo suteiktas Europos paveldo ženklas. Architekto Felikso Vizbaro suprojektuoti ir 1934 m. pastatytuose rūmuose sovietmečiu buvo įsikūrusios įvairios mokslinių tyrimų organizacijos. O 1989 m. rūmai atiteko atsikūrusiam Vytauto Didžiojo universitetui.
„Pažangos“ rūmai patyrė valstybės pažangą: unikalios architektūros pastatas Kaune pasmerktas myriop

2019 11 28
Portalas Lrt.lt anksčiau šią savaitę skelbė, jog unikalus tarpukario architektūros pastatas dvejus metus nebuvo šildomas, nes finansinė šildymo našta universitetui buvo per sunki**.

Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius apie tai, kad pastatas nebuvo šildomas dvejus metus, nežinojo.

Architektūros ir urbanistikos tyrimų centras (AUTC) skelbia, jog architekto Felikso Vizbaro projektuoti buvę „Pažangos“ bendrovės rūmai yra vienas iš reprezentatyviausių tarpukario laikotarpio objektų, skirtų biurams. Jo fasade bei interjere atpažįstami „tautinio stiliaus“ elementai.

Vytauto Didžiojo
universiteto
vykdytame aukcione ketvirtadienį už Laisvės alėjoje esančius tarpukario architektūros „Pažangos“ rūmus pasiūlyta 2,08 mln. Eur.

2020-02-22
Buvusius bendrovės „Pažanga“ rūmus

Kauno Laisvės alėjoje iš Vytauto Didžiojo universiteto perka viešbučių tinklų valdytoja bendrovė „Liuks NT“***.

Anot jos atstovų, įsigytą pastatą planuojama atnaujinti ir įrengti viešbutį.

* 1991 m. balandžio 12 d. įkurtas Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakultetas.

2002 – 2008 m. veikė kaip Vytauto Didžiojo universiteto Menų institutas.

2008 m. prie VDU Menų fakulteto įsteigtas Menų centras, siekiantis skatinti ir palaikyti studentų kūrybines iniciatyvas. VDU Menų centras apjungia universiteto Menų galerijos „101” bei Menų centro skaityklos-kavinės veiklą, folkloro kolektyvą „Linago“, Kamerinį merginų chorą, Akademinį studentų teatrą, Akademinį judesio teatrą, tautinių šokių ansamblį „Žilvitis“, šokių grupę „Dance4Fans“ ir brazilų kovos meno grupę „Capoeira“.

2014 m. fakultetas persikėlė į naujas patalpas Kauno senamiestyje, adresu Muitinės g. 7.
** Antras variantas: Negalėjome šildyti tuščio pastato, nes susidurtume su valstybės kontrole.
Beje:

Universitetas skelbė lapkritį ir gruodį aukcionuose planuojantis pardavinėti 21 nekilnojamojo turto objektą už 5,25 mln. Eur.

*** Liuks.


Komentarų nėra: