2021-01-16

„Pfizer" „Vakseriams"

 

„Naujai kuriamas ir jau sukurtas COVID-19 vakcinas vienija vienas išskirtinis bruožas – tai sintetinės vakcinos, t. y. sukurtos sintetinės RNR pagrindu. Šios vakcinos yra naujas žodis infekcinių ligų prevencijos istorijoje. Džiaugiamės, jog vakcina jau Lietuvoje ir drauge su kitomis ES šalimis praėjusį savaitgalį pradėjome COVID-19 ligą gydančių medikų vakcinaciją,“ – sako Nacionalinio vėžio instituto vadovė, genetikė profesorė Sonata Jarmalaitė.

Pirmoji sintetinė RNR vakcina sėkmingai išbandyta 1990 m. tyrimuose su pelėmis, tačiau žmogaus organizme šioms vakcinoms trūko stabilumo, taip pat nebuvo patikimų būdų įpakuoti jautrią RNR molekulę. 

Kur glūdi šios naujosios skiepų technologijos genialumas? O gi, į ląstelę įterpiame informaciją baltymo sintezei nešančią RNR molekulę ir tikimės, kad ląstelė pati susintezuos trūkstamą baltymą. Taip būtų galima gydyti daugelį paveldimų ligų, kurių atvejais žinomas nefunkcionalus genas.

Ribonukleino rūgštis (RNR) – tai biopolimeras, sudarytas iš kovalentiniais ryšiais sujungtų nukleotidų. Jos yra kiekvienoje gyvoje ląstelėje, virusuose. Padeda realizuoti ląstelės genetinę informaciją, užkoduotą DNR azotinių bazių sekoje.

Manoma, kad pirmųjų gyvybės formų genetinė medžiaga buvo RNR (o ne DNR). Ji taip pat atlikdavo biocheminių reakcijų katalizines funkcijas, kurių dabar absoliučią daugumą atlieka baltymai (fermentai).

56-erių metų daktaro mirtis tapo mįsle: jis vos prieš 16 dienų pasiskiepijo „Pfizer“ vakcina 

Heidi Neckelmann sako, kad jos „geriausias draugas“ ir partneris, su kuriuo buvo net 28-erius metus, 56-erių akušeris Gregoris Michaelas, buvo aktyvus, sveikas ir neturėjo jokių sveikatos sutrikimų. 

Tačiau visai neseniai vyras mirė nuo priepuolio, kurį sukėlė staiga išsivystęs retas autoimuninis sutrikimas: jo kūnas pradėjo naikinti kraujyje esančius kūnelius – trombocitus, padedančius kraujui krešėti.






Komentarų nėra: