2013-05-05

Niekas nesugriuvo

Žvelgiant į visas per pastarąjį pusšimtį metų vykusias krizes, galima pastebėti, kad dar nė viena iš jų nebuvo tokia skausminga ir ilga, kaip dabartinė.

Kodėl?

Sąžiningas klausimas, jau vien todėl, kad jis užduodamas tuo metu, kai pinigų iš nieko gamintojai įtikinėja, jog krizė baigėsi, o labiausiai stengiasi suversti bėdą dėl jos ant mažiukų - tai graikai kalti dėl pasaulinės ekonomikos bėdų, tai kipriečiai...

„Recesijos, kurios prasideda finansų sektoriuje, būna ilgos ir skausmingos. Iki 2007 metų krizės, 20 metų sparčiai augo bankų lėšos. Finansų sektorius augo nepriklausomai nuo palyginti kuklaus šalių ekonominio augimo“, - kalbėjo britų ekonomistas seras Howardas Daviesas.

Kodėl augo?

Ne tik mes esam leišiai, todėl ir augo - nes leidom.

Finansų sektorius augo nepriklausomai nuo palyginti kuklaus šalių ekonominio augimo - erkė, kai išpampsta, nukrenta.

40. Niekas nesugriuvo, tik palūkanų idėja išsisėmė 2013-05-04 19:43 IP: 84.15.189.97 
Europoje iki Graikijos Imperijos laikų (kuri beveik visa - Azijoj, nutįsusi iš Tarpupio) buvo apsieinama be monetų ir be palūkanų.

Maždaug 6 amžiuje iki Kristaus Anatolijoje nukaltos pirmos monetos, iš ten randamo aukso-sidabro lydinio elektrumo, kurios pakeitė kitą irgi geltoną elektrumą - mūsų gintarą, ligtol visuotinai naudotą atsiskaitymams.

Ilgainiui mainetos įsigalėjo kaipo prekių mainų priemonė, imtos kaldinti menkesnės savikainos, bet ne menkesnės tariamos vertės, kuri priklausė nuo ant jos iškaltos fizionomijos ir kitų ženklų.

O "platintos" jos skolinant, už palūkanas, kurios ir ginė tokį pinigą šitokia seka:

Aukso gabalėlis -> auksinė moneta -> mažesnė auksinė moneta, bet užtai su Valdovo portretu -> paauksuota moneta -> nebepaauksuota, metalinė moneta -> nebemetalinis, popierinis pinigas -> e-pinigas (įrašas kompiuterio diske) -> ???

Lažinčiausi, kad britų ekonomistas seras Howardas Daviesas, savo paskaitoje uždavęs klausimą 

"Žvelgiant į visas per pastarąjį pusšimtį metų vykusias krizes, galima pastebėti, kad dar nė viena iš jų nebuvo tokia skausminga ir ilga, kaip dabartinė. Kodėl?",

nenurodė čia nurodytos priežasties ir nepasakytų, ką derėtų įrašyti vietoj klaustukų, neatsisakant palūkanų idėjos.

Tepridursiu, kad "psichologinis publikos paruošimas" šitam palūkanų verslui buvo tinkamas, įrašytas Biblijon, Toron, t.y., Senajan Testamentan; Google: Mozė kreipėsi.

Niekas nesugriuvo, tik palūkanų idėja išsisėmė.

Google: Synoikos.

Komentarų nėra: